söndag 9 december 2018

SAFFRANSDEG .




                    HEJSAN !

Ni  som  gillar  SAFFRAN , - här får Ni ett gott  recept .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
100 g  smör/margarin
2 påsar saffran + 1 sockerbit
2 tsk kardemummakärnor
5 dl mjölk
250 g kesella 10%
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
17 - 18 dl vetemjöl, BERTE QVARN

SÅ HÄR GÖR DU : Stöt saffran och 1 sockerbit i en mortel.
tillsätt kardemummakärnor och stöt dem också.
Smula jästen i en bunke .
Smält fettet i en kastrull och häll i mjölken  och låt blandningen
bli fingervarm ca 37 grader .  Tillsätt lite av degvätskan i jästen
 och  rör tills den är löst .  Rör ner resten av degvätskan .
Tillsätt  stött saffran,  kardemumma, kesella,  socker, salt och
det mesta av mjölet .
Arbeta ihop allt till en kladdfri deg . JÄS i 30 minuter, under bakduk.
Arbeta degen på mjölat bakbord . Dela den i 4 delar  och baka ut varje
del antingen till 8- 10 lussekatter, eller 1 fläta, eller 1 jul-träd,
eller varför inte bara lussekatter.
Garnera med russin. JÄS det ut -bakade  brödet 30 - 40 min under bakduk.
Pensla  med ägg ,  och pärlsocker  till julträd - kaka .
Flätor, julkaka, träd gräddas i 200 grader i 20-25 min.
Grädda små bröd i 250 grader  6 - 8 min.

På denna satsen får Du : 20 Lussekatter ,  1Fläta  och  1 julkaka .
JULKAKA :
1 Stor  rund bulle och små  bullar  runt  om , och 1 ljus i mitten på stora bullen.

LYCKA TILL !



S