söndag 9 december 2018
SAFFRANSDEG .
HEJSAN !
Ni som gillar SAFFRAN , - här får Ni ett gott recept .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
100 g smör/margarin
2 påsar saffran + 1 sockerbit
2 tsk kardemummakärnor
5 dl mjölk
250 g kesella 10%
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
17 - 18 dl vetemjöl, BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU : Stöt saffran och 1 sockerbit i en mortel.
tillsätt kardemummakärnor och stöt dem också.
Smula jästen i en bunke .
Smält fettet i en kastrull och häll i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm ca 37 grader . Tillsätt lite av degvätskan i jästen
och rör tills den är löst . Rör ner resten av degvätskan .
Tillsätt stött saffran, kardemumma, kesella, socker, salt och
det mesta av mjölet .
Arbeta ihop allt till en kladdfri deg . JÄS i 30 minuter, under bakduk.
Arbeta degen på mjölat bakbord . Dela den i 4 delar och baka ut varje
del antingen till 8- 10 lussekatter, eller 1 fläta, eller 1 jul-träd,
eller varför inte bara lussekatter.
Garnera med russin. JÄS det ut -bakade brödet 30 - 40 min under bakduk.
Pensla med ägg , och pärlsocker till julträd - kaka .
Flätor, julkaka, träd gräddas i 200 grader i 20-25 min.
Grädda små bröd i 250 grader 6 - 8 min.
På denna satsen får Du : 20 Lussekatter , 1Fläta och 1 julkaka .
JULKAKA :
1 Stor rund bulle och små bullar runt om , och 1 ljus i mitten på stora bullen.
LYCKA TILL !
S
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)