torsdag 16 december 2010

MJUK CHOKLADKOLA. 60 ST.

Kola gillar jag .

Prova detta DU!
50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad

Så här gör DU:
Smält smöret i en tjockbottnad gryta.
Tillsätt grädde,socker och sirap.
Koka utan lock,rör om då och då.
Kolan är klar när termometern visar 124 grader
eller när smeten håller KULPROVET:Häll
några droppar av smeten i iskallt vatten
och rulla till en kula, som ska vara seg
till hård.

Koktid ca 20 minuter i en vid gryta
eller i en gryta med mindre botten ca 30 min.
Tag grytan från värmen.

Hacka chokladen och rör ner den i smeten.
Rör tills den har smält.

Häll upp smeten i en form klädd med
smörpapper ca 20x20 cm.

Låt den kallna och skär i bitar.
Förvara den kallt.

LYCKA TILL!

SAFFRANSSVISS. 4 PORT.

Tycker DU om SAFFRAN?
Prova detta då'.

2 dl vispgrädde
1 g saffran
12 st. maränger
2 st. apelsiner
1 dl chokladsås

Så här gör DU:
Vispa grädden tillsammans
med saffran.

Skala och skär apelsinerna i bitar.

Varva maränger,apelsiner och
saffransgrädde på 4 assietter.
Ringla över chokladsåsen.

Jag älskar inte saffran,
men detta är faktiskt inte dumt.

LYCKA TILL!

FIKON OCH RUSSINKULOR. 25 ST.

Prova detta då'.

5 torkade fikon
1 dl havregryn
25 g mandelmassa
1/2 dl russin
2 msk saftglögg
50 g mörk choklad
strössel el.kokos

Så här gör DU:
Ta bort fikonskaften.
Kör allt, utom choklad
och strössel,i en
matberedare.

Rulla ca 25 kulor.
Lägg på ett smörpapper så
att de torkar något.

Smält chokladen och doppa
kulorna i den.
Strö på strössel el.kokos.

mmmm...så gott..
Du måste smaka!
1kula=38 kcal.

LYCKA TILL!

KALORISNÅL FROSSA.

Kolla, vad jag hittade i min
receptlåda.
Nu var det längesen jag gjorde
dessa men goda var dom.

Nu provar vi.
SNABB INGEFÄRSKNÄCK
3msk socker
3msk ljus sirap
2msk finhackad sötmandel
1/2tsk ingefära

Så här gör DU:
Blanda allt i en kastrull.
Koka ihop i 1-2 minuter.
Rör med en trägaffel.
Häll upp i 12 knäckformar.
Sätt in i frysen för att stelna.

1 knäck =39 kcal.

mmmm...så himla gott!
LYCKA TILL!