söndag 26 juni 2016

EGENHÄNDIGT GJORD CHOKLADSÅS .



   HEJSAN !
 
   Snabbt  och  enkelt  att   göra  själv !
   och  inga tillsatser .

   HÄR ÄR RECEPTET :
   2  dl  vatten ,
   1 1/2  msk  kakao .
   2 tsk  potatismjöl  ,
   2  msk   socker ,
   1 1/2  dl  grädde ,

    SÅ HÄR GÖR DU :
    BLANDA  alltsammans  i  en  kastrull   utom  grädden .
    Låt  blandningen  sjuda  under  vispning,  tills  den  blir
    tjockflytande .
    VISPA  grädden  och  sätt  till  den ,  när  såsen  kallnat .
    Smaka  av .
    KLART ATT SERVERA .    
                                                  LYCKA  TILL !

KALAS HOS BIRGIT , PETITS-CH.......



   HEJSAN !

  VATTENBAKELSER  (PETITS - CHOUX )     12 ST.

  HÄR ÄR RECEPTET :
 50 g smör ,
 1 1/2 dl vetemjöl ,
 2 dl vatten ,
 2  ägg , (120 g)
 1 tsk socker ,
 TILL FYLLNINGEN  :
 1 1/2 - 2 dl  vispgrädde ,
 ( 1 msk sylt  eller vaniljkräm )

 SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ  plåten  .  SMÄLT  smöret  och  rör  ner  mjölet , sockret
och  späd  med  vattnet - lite  i  sänder  - och  rör  om  under tiden .
LÅT  blandningen  koka ,  tills  den  släpper  kokkärlets  botten .
Vispa  upp  äggen  och  rör ner  dem  i  smeten  .
 RÖR  SMETEN  i  10 MINUTER .
 Lägg  klickar  av  den  på  plåten  och  grädda  bakelserna  i medel-
-god   ugnsvärme ,  175  grader  .
 ÖPPNA EJ UGNSLUCKAN UNDER DE FÖRSTA 10 MIN.
Men  låt   bakelserna  stå  en  stund  med  öppen   ugnslucka  ,
innan  de  tas  ut  ur  ugnen .
Låt  dem  KALLNA,  klyv  dem  och  fyll  dem  med  vispgrädde
och (sylt eller vaniljkräm) .

 (man kan inte bara ta en,,,,)

 LYCKA TILL !

INGES , SKRYTKAKOR . 30 ST.



  HEJSAN !

För många år sedan när INGE  var ung, kom han hem från
skolköket och hade bakat Korintkakor, som var så goda,
som ingen annan kunde baka som han .
Därav namnet SKRYTKAKOR .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör ,
1 dl socker ,
1 ägg ,
4 dl vetemjöl (jag använder FULLKORNSVETEMJÖL)
200 g ,
2 tsk bakpulver ,
1 dl Korinter ( lika bra med russin )

SÅ HÄR GÖR DU ;
SMÖRJ  plåtarna  , eller använd bakplåtspapper ,
Rör  smöret  och  sockret  pösigt .
Sätt  till  ägget,  mjölet  blandat  med  bakpulvret
och  korinterna (russin) .
FORMA  toppar  på  plåten  med  två  teskedar  .
GRÄDDA  kakorna  gulbruna  i  god  ugnsvärme,
ca 225  grader ,  omkring  8  minuter .

mmm....himla goda !

LYCKA  TILL !

FISKGRATÄNG MED RÄKTOPPING , 4 PERSONER .



  HEJSAN !

Prova det här !
Genom att ugnssteka i en rund form  får FISKGRATÄNGEN
med   RÄKTOPPING  en   rolig   tårtform .
Skär upp i bitar  och  servera .

Servera gärna GRATÄNGEN med  pasta
blandad  med  pesto .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  TORSKFILE' ,
1 citron , finrivet skal + saft ,
1 lime' , finrivet skal + saft ,
2 msk hackad dill ,
2 msk hackad gräslök ,
FLINGSALT ,
3/4 dl olivolja ,
2 tsk fransk senap ,
1 tsk torkad dragon eller färsk ,
1 ägg ,
2 msk hackad persilja ,
2 dl CREME FRAICHE ,
100 g  Fetaost ,
100 - 150 g  skalade  Räkor ,
100 g  SUGARNAPS ,
salt, nymalen svartpeppar .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 200 grader .
TÄRNA fisken och lägg i en  smord,   rund , ugnsfast  form .
Riv skalet från citron  och  lime och spara .
Rör  samman  dill,  gräslök, citron - och limesaft  och  skal ,  salt,
olivolja,  senap, dragon, ägg, persilja, CREME Fraiche och
smulad fetaost  .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
Bred  blandningen  över  fisken .
GRÄDDA  i ugnen  ca  15  minuter .

SKÄR  upp  i  tårtbitar,  strö  över  räkorna  och  strimlade SUGARNAPS .

LYCKA TILL !