fredag 10 januari 2020

SMAKRIK ÄGGAKAKA, 4 - 6 P0RT.



                  HEJSAN !

Det här var gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 skivor rimmat fläsk
2 äpplen
40 g smör/margarin
1 tsk socker
3 ägg
3 msk vetemjöl
1/2 dl mjölk
100 g Västerbottenost
1 tsk salt och nymald vitpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Knaper-stek det rimmade fläsket .
Skär klyftor av äpplena och smör-stek
dem med lite socker .
Vispa ihop ägg och mjöl.
Späd med mjölk och avsluta med ost .
SMAKSÄTT med nymald vitpeppar och salt.
Häll upp smeten i små ugnsfasta smorda formar
och grädda i ca 10 minuter eller tills kakan rest sig

SERVERA  med fläsk och stekta äpplen .

SMAKLIG MÅLTID !


PASTA MED KYCKLING, ÄDELOST OCH PÄRON. 4 PERS.



                        HEJSAN !

Smaka detta da !
Passar bra till fredagsmys !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g kyckling-FILEER i strimlor
400 g valfri pasta
2 dl CREME FRAICHE
0,5  dl mjölk
100 g ädelost - mild
2 päron skurna i bitar
200 g zucchini
salt och svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan enligt anvisning på paketet .
HÄLL CREME FRAICHE och mjölk i en kastrull,
smula i osten och ställ på spisen .
KOKA upp och rör om så att osten smälter,
smaka av med salt och peppar .
BRYN kycklingen i olja .
Tillsätt  zucchini och fräs några minuter.  Häll ner
kyckling och zucchini i såsen tillsammans med päron.
KOKA i ca 2 minuter, smaka av med salt å peppar.
SERVERA till pastan .

SMAKLIG  MÅLTID !

MADAMES FISKRÄTT , 4 PORT.



                   HEJSAN !

Här är också en himla god rätt, med
djupfryst TORSKFILE' .
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g djupfryst TORSKFILE'
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smält smör/margarin
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
2 msk torrt vitt vin
eller 1 msk pressad citron

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA fisken .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Lägg fisken på ett ugnssäkert fat .
Salta och peppra .
Blanda smör och vitlök .
Pensla blandningen på fisken .
Strö över persiljan och ströbrödet .
Häll grädde och vin eller citron vid sidan av fisken.
Stek i ugnen ca 20 minuter.

SERVERA  med pressad potatis och smörfräst spenat ,
ha gärna hela varma cocktailtomater till.
Är tomaterna varma,  så får DU mer nytta av tomatens
näringsvärde .

SMAKLIG  MÅLTID !

SKÄRGÅRDSLAX, 4 PORT.



                          HEJSAN !

LAX ...mmm - jag blir drömsk när
jag hör och ser LAX !
Här är en  av mina favoriträtter !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor färsk eller djupfryst lax ,
ca 600 g
smör/margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

SÅS :
1/2 dl finstrimlad purjolök
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl fiskbuljong
3 dl vispgrädde
1/2 dl finhackad dill
1 msk pressad citron
salt

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA laxen.
BÖRJA MED SÅSEN :
FRÄS  purjolöken i smöret i en kastrull.
Rör i mjölet och späd med buljong.
Tillsätt grädden .
Låt såsen koka ihop ca 5 minuter.
Smaksätt med dill, citron och salt.

STEK  Laxen i smör i en stekpanna eller
grilla i en grillpanna, ca 4 min /sida .
Salta och peppra .
SERVERA fisken med såsen, citron,
kokt potatis och  en blad och tomatsallad.

SMAKLIG  MÅLTID !