måndag 7 december 2015

SAFFRANSSCONES 16 BITAR .

HEJSAN ! Det här var inte dumt ! 100 g SMÖR , 0,5 g SAFFRAN , 1 MSK FLYTANDE HONUNG eller STRÖSOCKER , 8 DL (480g) VETEMJÖL , 4 TSK BAKPULVER , 1/2 TSK SALT , 4 DL MJÖLK , TILL SERVERING : SMÖR, FÄRSKOST, OST och MARMELAD. SÅ HÄR GÖR DU : Sätt ugnen på 250 grader . STÖT saffranet utanpå påsen med en mortelstöt . Blanda ner det och honungen eller sockret i matfettet och låt svalna . BLANDA mjöl, bakpulver och salt i en bunke .Tillsätt mjölken och matfettet och rör snabbt ihop degen . KLICKA ut degen i 4 högar på en plåt med bakplåts-papper. Strö på lite mjöl och klappa ut varje del till runda kakor, ca 15 cm i diameter . SKÅRA varje kaka i 4 delar med en kniv. GRÄDDA mitt i ugnen 10-12 minuter. LÅT svalna på galler . SERVERAS med smör, färskost , smör och marmelad . Det här är SCONES PÅ JULIGT VIS ! LYCKA TILL !

RULLAT BRÖD MED OST- OCH NÖTFYLLNING 1 BRÖD.

HEJSAN ! mmm...Så gott , detta görs bara till JULEN ! Detta är ett av våra Jul-Bröd , fyllt med CHEWRE, NÖTTER och HONUNG . SÅ VARSÅGODA ! DEG : 1MSK (15g) FÄRSK JÄST , 3 DL KALLT VATTEN , 1 MSK OLIVOLJA , 1 TSK FLINGSALT , ca 7 DL (420g) VETEMJÖL , FYLLNING : 200G CHEWRE (GETOST) , 2 DL (100g) VALNÖTTER , 2 MSK FLYTANDE HONUNG . SÅ HÄR GÖR DU : DEG: SMULA ner jästen i köksmaskinens bunke . Rör ut jästen med vattnet . Blanda ner olivoljan och saltet. Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 5 minuter . Täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme . FYLLNING : SKÄR bort vita kanten på osten . Skär osten i bitar eller smula den . Bryt eller hacka nötterna grovt . HÄLL upp degen på mjölad bänk och kavla ut den till en platta ca 30x40 cm . STRÖ över osten och nötterna . Ringla över honungen . RULLA ihop degen och lägg den med skarven neråt på en påt med bakplåts-papper . SKÄR några snitt i degen . LÅT jäsa ca 30 minuter . Sätt ugnen på 225 grader . GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter . LÅT brödet svalna på galler. LYCKA TILL !