fredag 24 mars 2017
KRONANS KAKA 6 PERS.
HEJSAN !
DEN HÄR KAKAN ÄR EN SVENSK KLASSIKER
SOM STAMMAR FRÅN DET MILITÄRA.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g sötmandel (ca 1 ½ dl)
eventuellt 1- 2 droppar mandelessens ,
2 kokta kalla medelstora potatisar ,
75 g smör / margarin ,
2 ägg ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Mal mandeln med skal och riv potatisen på rivjärnets grova sida.
Rör det rumsvarma matfettet mjukt och luftigt med socker,
rör ner ett ägg i taget .
Blanda i mandel och mosad potatis .
MED MATBEREDARE :
Hacka först mandeln och tillsätt sedan de övriga ingredienserna:
matfett, socker, potatis i bitar och äggen och kör några varv mellan
varje ingrediens .
Kör till en luftig smet .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 40- 50 min.
Låt kakan svalna innan den vänds ut ur formen.
SERVERA ljummen, gärna med grädde och bär
som efterrätt,
eller kall som kaka till kaffet.
Potatisen i kakan gör att den blir saftig.
LYCKA TILL !
TROLLMOS 6 PERS.
HEJSAN !
Hos min mormor, fick vi TROLLMOS när jag var liten tös !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 STORA matäpplen,
ca 8 msk socker ,
3 tsk rivet citronskal ,
3-4 msk citronsaft ,
3 äggvitor ,
sylt, till garnering
och kanske ett rån .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och kärna ur äpplena , skär dem i bitar .
Koka klyftorna i en bottenskyla vatten tills de är
alldeles mjuka .
Mosa dem i en skål med socker, citronskal och
citronsaft.
HÄLL i äggvitorna och vispa moset med elvisp
(eller mixer ) till vitt skum .
Fördela i 6 skålar och garnera med en klick sylt
och ett kex - rån på toppen.
JÄTTEGOTT !
LYCKA TILL !
SKALDJURSRULLE 16- 20 BITAR.
HEJSAN !
FREDAGKVÄLL igen ,
varför inte smaka denna goda Skaldjursrulle.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 påse Blå Band THAISÅS ,
1 dl kokosmjölk ,
3/4 dl vatten ,
100 g finhackade CRABSTICKS ,
rivet skal av 1 lime ,
finklippt basilika från ett par stjälkar ,
2 tunnbröd ,
SERVERING limeklyftor,
SÅ HÄR GÖR DU :
TILLAGA THAISÅSEN med kokosmjölken och vattnet.
Låt kallna .
Rör ner CRABSTICKS, limeskal och basilika i såsen .
LÄGG ut tunnbröden och bred fyllningen över.
Rulla ihop tunnbröden och svep in varje rulle i plastfolie.
Låt ligga i frys före serveringen.
Skär upp i 2 - 3 cm tjocka bitar och bjud som kvällsgodis
eller ENTRERÄTT .
Låt gärna var och en pressa lite lime över .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)