söndag 30 augusti 2015

PERSIKOKAKA MED KARDEMUMMA . 8 BITAR.

HEJSAN !

Det här är en vacker och god gå - bort - kaka.

75 g smör, mjukt
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor,
stötta
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 persikor
1 msk pärlsocker
1 msk flagad mandel

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en avlång form  som rymmer 1 liter.
Vispa smör och socker poröst .
Vispa i äggen ett i taget.
Tillsätt mjölken .
BLANDA samman vaniljsocker , kardemumma ,mjöl
och bakpulver och vänd ner i smeten .
HÄLL upp smeten i formen .
Kärna ur och skär persikorna i klyftor.
Lägg klyftorna på kakan och strö över pärlsocker
och mandel .
GRÄDDA MITT I UGNEN CA 45 MIN.
Låt svalna i formen.
Använder man en plåt-form så kan kakan vändas
upp på galler efter 5 minuter .

LYCKA TILL !

BLÅBÄRSRUTOR MED LIME 20 BITAR .

HEJSAN !

Den här är jättegod , den härligt syrliga fyllningen
ger en fin balans åt sötman i denna kaka .

BOTTEN:
5 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
BLÅBÄRSFYLLNING:
3 dl blåbär
1 msk MAIZENA  eller potatismjöl
2 msk socker
LIMEFYLLNING :
4 ägg
3 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 lime , saft + finrivet skal
2 - 3 msk florsocker
till garnering

Så här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Smörj en plåt stor som 1/2 långpanna
eller lägg i ett bakplåtspapper .
BLANDA hastigt ihop alla ingredienser
till botten och låt degen vila i en plast -
påse i kylen  1 timme.
KAVLA ut degen och lägg i formen .
Nagga botten och grädda mitt i ugnen
10 minuter .
BLANDA blåbär , Maizena och socker
i en bunke .
Fördela blandningen över botten och sätt
tillbaka in i ugnen  5 minuter .
VISPA ihop ägg och socker lätt .
Vispa i mjöl , limesaft och skal i smeten .
Häll fyllningen i kakan och grädda ytterligare
20 minuter mitt i ugnen .
LÅT kakan svalna , pudra över med florsocker
och skär upp den i bitar med en vass kniv .

TREVLIG KAFFESTUND !

PASTAGRATÄNG MED GORGONZOLATÄCKE 4 PORT

HEJSAN !

mm...
Allt gott i en form - pasta , kassler, broccoli och ost !

400 g pasta , t ex PENNE
250 g broccoli
500 g kassler
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
3 1/2 msk vetemjöl
140 g GORGONZOLAOST
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven lagrad ost
GARNERING:
Basilika
SERVERING:
Grönsallad
UGN 225 GRADER.

Så här gör DU:
Koka pastan enligt anvisning på paketet,
spola genast av i kallt vatten .
Dela broccolin i små buketter.
Koka den i lättsaltat vatten i 3 minuter låt rinna av .
Tärna kasslern .
Blanda mjölk och grädde .
Vispa ihop halva mängden  gräddmjölk  med
mjölet i en kastrull.
Tillsätt  resterande gräddmjölk och låt det koka upp
under omrörning .
Låt sjuda ca 5 minuter under omrörning.
Ta kastrullen från plattan och klicka ner GORGON-
ZOLAOSTEN , låt smälta .
Smak av med salt och peppar .
Blanda pasta , broccoli och kassler.
Fördela i en smord  ugnsform .
Häll såsen över .
Peta med en gaffel så att såsen fördelas jämt i gratängen .
Toppa med riven ost .

GRATINERA  MITT I UGNEN  15 - 20 MIN.
Gratängen ska vara gyllene , täck med folie om det behövs .

GARNERA med basilika och servera med en fräsch grönsallad .

LYCKA  TILL !