söndag 18 november 2012

PECANPAJ 10-12 BITAR.

Ska vi prova något annat?
Varför inte en paj ,den är inte svår att göra.

För 1 paj/10-12 bitar.
3 dl vetemjöl
125g smör
2 msk iskallt vatten
FYLLNING:
3 stora ägg
1 dl socker
1/2 tsk salt
6 msk smält smör
2 1/2 dl ljus sirap
1 tsk vanillinsocker
2 1/2 dl hela pecannötter

Så här gör DU:
BLANDA snabbt ihop ingredienserna
till pajdegen.
STÄLL degen i kylskåp minst 1/2 timme.
Sätt ugnen på knappt 200 grader.
KLÄ en pajform,ca 23 ca/diam,med degen.
BLANDA noga ägg,socker,salt,smör,sirap
vanillinsocker.
Rör ned pecannötterna.
HÄLL fyllningen i pajskalet och se till att
nötterna är jämnt fördelade över pajen.
GRÄDDA på nedersta falsen tills pajen
är gyllenbrun,det tar ca 45 minuter.
GRÄDDAS pajen för länge blir den
seg och nötterna brända.

mmmm....så himla gott.
LYCKA TILL!

FISK I AVOCADOSÅS. 4 PERS.

Gillar DU avocado?
prova detta, inte dumt alls.

500-600g spättafileer
1/2 tsk salt
1 msk smör
1 1/2 dl fiskbuljong
1/2 dl torrt vitt vin
2 persiljekvistar
2skivor gul lök
5 vitpepparkorn
SÅS:
2 stora mogna avocador
1-2 msk saft av citron
1 1/2 dl fiskspad
 2 dl vispgrädde
1-2 tsk arrowrotsmjöl
1/2 krm peppar
1-2 tsk curry
GARNERING:
Citron
räkor

SKÖLJ fiskfileerna och salta dem
lätt på ena sidan.
RULLA ihop dem två å två till knutar.
LÄGG dem i lätt smörad panna.
KOKA upp fiskbuljongen,vinet,
persiljan,löken och pepparkornen.
SLÅ detta spad över fisken och
låt den sjuda övertäckt ca 5 min.
SILA upp det mesta av spadet till sås.
(håll fisken varm)
SKALA och mixa eller passera
avocadofrukterna.
Rör ner citronsaften i moset.
KOKA upp fiskspadet med grädden,
red av med arrowrot utrört i lite vatten.
DRA kastrullen från värmen och
rör ner avocadomoset.
SMAKSÄTT och häll upp såsen
på upplägningsfat.
.Lägg i fisken och garnera med
citron och räkor.
SERVERA med ris eller pressad potatis.

LYCKA TILL!

UGNSBAKAD MAJS OCH TOMAT. 4-6 PORT.

Det här är gott.

9 färska majskolvar
3 stora mogna tomater
1 liten grön paprika
1 msk riven gul lök
salt å peppar-svart
2 msk smör
6-8 skivor bacon
eller
rökt sidfläsk
hackad persilja

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.

SKÄR av kornen från majskolvarna
och skrapa kolvarna ordentligt för
att få ut all stärkelse.
Det ska bli 7-8 dl majskorn.
SMÖRJ en 1 1/2 liters ugnssäker form.
Lägg i hälften av majskornen.
SKÅLLA och skala tomaterna.
Skiva dem och paprikan .
Fördela hälften av skivorna  och
lite lök över majskornen.
KRYDDA och klicka över 1 msk smör.
TILLSÄTT resten av majskornen, tomaterna,
löken,paprikan och smöret.
SALTA lätt men vrid över mycket svartpeppar
från kvarnen.
SKÄR fläsket i bitar.
Fördela dem jämt överst.
LÅT stå i ugnen ca 30 min,
eller tills baconbitarna/fläskbitarna
är brynta.
STRÖ över rikligt med persilja
och servera med kokt potatis.
mmmm...jättegott.

LYCKA TILL, HOPPAS ATT DET SMAKAR!

SQUASHLÅDA 4 PORT.

Många gånger har jag undrat vad
jag ska göra med squash annat än
grilla den med andra grönsaker i
ugnen.
Nu tittade jag i en annan pärm
och fann då detta recept:

500 g squash
2 msk smör
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl vitt smulat bröd
2 ägg
2 dl riven ost
salt å peppar
ströbröd
kallt smör

SÄTT ugnen på 175 grader.
SKIVA squashen, koka den mjuk
i lättsaltat vatten.
Låt skivorna rinna av.
Mosa dem.
SMÄLT smör i en kastrull.
Skiva löken och hacka vitlöken.
Låt detta puttra i smöret en stund.
Rör ner squashmoset
BLANDA mjölken med det smulade brödet.
Tillsätt detta i lök/squashblandningen.
VISPA äggen lätt.
Rör der dem och osten.
Salta å peppra.
SMÖRJ en 1-liters form.
Häll i smeten .
Täck med ett tunt lager ströbröd
och hyvla lite kallt smör över.
GRÄDDA i 30 minuter.

SERVERA gärna en tomatsallad
med pressad vitlök i.
(1 stor tomat- 1vitlöksklyfta)

Så himla gott,kan DU tro!
LYCKA TILL!