onsdag 26 januari 2022

PÄRON MED HALLONSÅS , - 4 port. (dessert )

 


                                    HEJSAN  !

 Stilrent , vackert och väldigt gott !          

HÄR ÄR RECEPTET :

1 burk  konserverade päron, ca 400 g

1 paket  djupfrysta  hallon, ca 200 g

2 dl vispgrädde

50 g hackade valnötter 


SÅ HÄR GÖR DU :

LÅT päronen rinna av .

TINA hallonen och mosa sönder dem  med elvisp eller i mixer till en sås.

HÄLL  såsen på ett fat och lägg  i päron-halvorna .

VISPA grädden .   RÖR ner valnötterna i grädden .

SERVERA  päronen med kall valnötsgrädde .

LYCKA  TILL !



DET HÄRLIGA OLIVBRÖDET FRÅN GREKLAND , 2 BRÖD .



                                              HEJSAN ! 


ALLT i ETT,  kan man säga om det här Grekiska brödet 

som fylls med ost och oliver .

Gott till te, öl eller annan dryck .


HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 liter vatten,  37 grader 

50 g jäst

3 tsk salt

1 dl olivolja

2 ägg

16 - 17 dl vetemjöl

FYLLNING :

ca 20  oliver  med  Pimiento

mjukost 

PENSLING : 1  uppvispat ägg 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA sönder jästen i en degbunke, slå på lite 

av det ljumma degspadet och rör om .

SLÅ på resten av degspadet, rör ner olja, salt, ägg

och det mesta av mjölet .

Arbeta degen blank och smidig .

Låt den jäsa till till dubbel storlek .

SLÅ  upp degen på lätt mjölat bakbord .

Knåda den blank och med resten av mjölet.

DELA DEGEN  i 2 lika stora delar,  kavla ut 

varje del till en avlång  kaka .

Klicka på ost och lägg  ca 10 oliver på varje deg-

kaka, rulla ihop och forma till en krans .

LÄGG  kransarna på  bakpappersklädd plåt för att

jäsa, pensla sedan med uppvispat ägg .

GRÄDDA i 225 graders ugn 30 - 35 minuter.

BRÖDEN  går utmärkt att frysa och värma upp i ugnen .


HOPPAS NI GILLAR BRÖDET !   mm...!

LYCKA TILL !