söndag 5 oktober 2008

Jag älskar att baka både bröd å´bullar.
Nu får Du ett recept på snabblimpa.

1 liter filmjölk
4 dl ljus sirap
18 dl fint rågmjöl
1,5 msk bikarbonat
1 msk salt
2 msk anis, fänkål eller kummin
Blanda samman eller var för sej.

Så här gör Du:
Smörj tre bakformar
sammanlagd rymd ca 4,5 liter.
Blanda fil och sirap.
Mät upp mjölet genom att
hälla det direkt i litermåttet.
Blanda mjölet med de andra
torra ingredienserna.
Rör ner fil-sirapsblandningen.
Arbeta ihop till en deg.
Klicka upp degen i formarna.

Grädda limporna i 150 grader
i ca 1 timme och 15 minuter.
Låt bröden svalna på galler
under bakduk.
Bör ätas färska men går bra att frysa.

Fort går det, å´gott e´de´
när det är nybakat.
lycka till.

MADAMES FISKRÄTT. 4 PORT.

Gillar Du fisk , här är en lätt rätt.

600 g djupfryst torskfile
1 tsk salt , 1 krm sv,peppar
2 msk smält smör
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
2 msk torrt vitt vin
eller 1 msk pressad citron

Så här gör Du:
Tina fisken.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg fisken på ett ugnssäkert fat.
Salta o´peppra.
Blanda smör och vitlök.
Pensla på blandningen på fisken.
Blanda persilja och ströbröd .
Strö det över fisken.
Häll grädde och vin eller citron
vid sidan av fisken.
Stek i ugn ca 20 min.
SERVERA med pressad potatis
och smörfräst spenat.

Så underbart gott.
Denna rätt går bra att frysa.