lördag 25 juli 2009

KYCKLINGPAJ MED CURRY OCH BANAN .4 PERS.

Denna kan DU göra för hela familjen .

PAJDEG:
4 dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg
1/2 dl vatten .
FYLLNING:
2 kycklingfileer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor ,gärna i olika färger
2 bananer
2 msk olivolja
1 1/2 msk curry
3 ägg
2 dl riven ost
salt o ´peppar

Så här gör DU :
Blanda samman ingredienserna till pajdegen .
Låt den ligga kallt ca 1 timma .
Sätt ugnen på 225 grader .
Kavla ut pajdegen och lägg den i pajformen.
Tryck ut kanterna ordentligt och
nagga botten med en gaffel .
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
eller tills det fått en gyllenbrun färg.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader .

Skär kycklingfileerna i små bitar.
Finhacka lök och vitlök .
Strimla paprikan .
Skiva bananerna .
(om DU använder kokbananer/mjölbananer
skall bananskivorna kokas ett par min.innan
de blandas med grönsakerna )

Hetta upp olja i en stekpanna .
Bryn kyckling ,lök , vitlök , paprika och curry
några min.
Vänd ner bananskivorna och lägg blandningen i pajskalet .

Vispa ägg och mjölk .
Krydda med salt o´peppar .
Slå äggstanningen över kyckling-
grönsaksblandningen .
Strö över riven ost .
Grädda i mitten av ugnen ca 30 min .
eller tills pajen fått fin färg .

SMAKLIG MÅLTID !

MARINERAD VITLÖK .

Gillar DU vitlök ,
prova då detta enkla recept .

2 hela , färska vitlökar
Marinad , bestående av
1 tsk torkad timjan ,
1 tsk torkad basilika
och 1 1/2 dl god olivolja.

Så här gör DU :
Ta bort skalen på vitlöksklyftorna ,
och lägg dem i kallt vatten i en kastrull
och koka i 1 minut .
Låt rinna av , lägg i kallt , saltat vatten
och koka i 2-3 minuter .
Låt rinna av och lägg de varma vitlöksklyftorna
i en glasburk .Häll över marinaden och skruva på
ett tättslutande lock .Sätt glasburken på ett mörkt ,
svalt ställe några dagar innan DU använder vitlöken .

Jättebra att ge bort .

LAVENDELSKORPOR

Barndoms - doft och smak .

100 g smör
1 1/2 dl socker
75 g mandelspån
3 msk lavendelblommor
eller 1 msk torkad lavendel
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg

Så här gör DU :
Rör smör och socker poröst .
Hacka lavendeln .
Blanda blommorna med mandelspån,
mjöl , bakpulver och vaniljsocker .
Arbeta samman de torra ingredienserna
med ägget ägget till en deg .
Dela degen i 3 delar och rulla varje del till en längd .
Platta till dem med handen .
Värm ugnen till 175 grader .
Lägg rullarna på bakpappersklädd plåt
och grädda i 20 min.

Skär kakorna i önskad storlek efter 5 min .
Sätt in dem i ugnen igen ytterligare 15-20 min .

Så jättegoda att bjuda på.

ÄPPELMARMELAD .

Detta måste DU göra , det är så himla gott .

1,3 kg äpplen (gärna röda )=1 kg rensade
1 kg syltsocker
1 msk citronsaft
finrivet citronskal

Så här gör DU :
Skala äpplena , men låt skalet vara kvar
på ett par stycken .
Kärna ur dem och skär dem i klyftor .
Skär klyftorna i små tärningar
eller riv dem grovt .
Du kan också köra dem till mos i mixer .
Kontrollera att vikten är 1 kg .
Lägg äpplena i en låg vid kastrull
och rör ner syltsocker .
Tillsätt citronsaft och en aning citronskal .
Koka 2-5 min.tills äpplena är mjuka .
SKUMMA .
Låt stå i 15 min. utan lock .
Häll marmeladen på väl rengjorda burkar .

Spara -och ge bort i jul -klapp .
Alltid uppskattat .