fredag 2 december 2016

FARMOR ANNAS ADVENTSKRANS .




   HEJSAN !

ADVENT  är  väntans  tid,  och  medan  vi  väntar   på  att  julen
ska  börja  på  riktigt  bakar  vi  och  njuter  av  den  här  goda
ADVENTS-KRANSEN  till  eftermiddagskaffet .
Baka  den  med  eller  utan  saffran .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
25 g jäst,
100 g smör/margarin,
2 1/2 dl mjölk,
1 ägg ,
1 dl strösocker ,
1 krm salt,
1/2 g finstött saffran (kan uteslutas) - ta istället 1/2 - 1 msk kardemumma,
eller  både  och.
7 - 8 dl vetemjöl ,

FYLLNING :
200  g  mandelmassa,
50 g smör/margarin,

PENSLING :
uppvispat  ägg.

UGN :  200  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet, häll på  mjölken  och  värm  till  37  grader.
Häll  degspadet  över  den  smulade  jästen.  RÖR OM.
TILLSÄTT  socker, salt, saffran,  ägg  och  mjöl  till  en
lättarbetad  deg, som  får  jäsa  i  bunken  ca  30  minuter.
TA  upp  degen  på  bakbordet,  knåda   den  väl  och
kavla  ut  den  till  en  kaka  ca  30 x 50  cm .
BRED  på  mandelmassan  blandad  med  smör/margarin.
Rulla  ihop  från  långsidan  och  forma  rullen  till  en
krans  på  en  smord  plåt.
Klipp täta  små  jack  i  kransen  och  låt  den sedan jäsa
ytterligare  ca  40  minuter.
PENSLA  kransen  med ägg eller mjölk  och  GRÄDDA
den  i  nedre  delen  av  ugnen  i  200 GRADER ca 20 min.
Låt  den kallna  på  galler  under  bakduk .
Sikta  gärna  över  lite  florsocker när  den  ska  ätas.

TIPS !
           i  hålet som blir i mitten , kan Du ställa ett tjockt ljus ,
           att tända före servering !

GOD - JUL   och   LYCKA  TILL !

finstött

MORMOR ELIN - MARIAS APELSINKAKA .




    HEJSAN  !

DETTA  är  en  lätt  och  mjuk  kaka, som  blir  allra godast
med  hemsyltade  apelsinskal

UGN :175 GRADER.   TID :40 - 45 MINUTER.

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör,
2 ägg ,
2 dl socker,
rivet  skal  av  1 citron ,
1/2 dl  outspädd  apelsinjuice,
1 msk  finhackade syltade apelsinskal,
2 1/2 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,

TILL  GARNERING :
skalade  sötmandlar  och syltat apelsinskal
(det går lika bra med färdigköpt syltat apelsinskal).

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  och  ställ  det  att  svalna.
VISPA  ägg  och  socker  pösigt.
BLANDA  i  rivet  citronskal, apelsinjuice,  apelsinskal
och  smöret .
BLANDA  mjölet  med  bakpulvret.
Tillsätt  detta  och  rör  om.
SMÖRA  och  bröa  en  form.
Häll  i  smeten.  GRÄDDA.
SKÅLLA  och  skala  mandeln  till  garnering.
UNGEFÄR  10 - 15  minuter  innan  kakan  är
färdiggräddad,  öppnar  Du  ugnsluckan,  drar 
mycket  försiktigt  fram  kakan  och  dekorerar
den  snabbt .
TA  den  inte  för  tidigt,  då  kan  den  sjunka !
GRÄDDA  vidare  till  full  tid.

DU kan tro att den är jättegod,  mm... .

 GOD - JUL   och    LYCKA  TILL !

GAMMAL ENGELSK FRUKTKAKA .




      HEJSAN !

FRUKTKAKA   PÅ  JULEN ,
är  ett  måste, har  jag  inte  gjort  den,
så  blir  jag  inte  glad .

Detta  är  julkakan framför  alla  andra .
Tung,  mäktig  och  påkostad.
Den  kan  frysas,  men  håller  sig  också
bra  i  folie   eller  plastpåse i  kyl.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  dl  torkade  aprikoser,  finhackade
1  dl  hasselnötskärnor,  grovhackade
3/4  dl  korinter,
3/4  dl  russin,
1/2 dl  konjak,  rom  eller  punsch,
1  dl  röda  och  gröna  cocktailbär,
(eller  suckat )  hackade
rivet  skal  av  1  citron,
7 dl  vetemjöl ,
3 tsk  bakpulver,
225  g  smör,  eller  margarin
smält  och  avsvalnat,
3  dl  strösocker,
1/2 tsk  salt,
3  ägg,
2  dl  kaffegrädde.
UGN :175 GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  aprikoser,  nötter.  korinter,  och  russin  i  en  skål
och  slå  på  spriten .
Låt  det  dra  under  lock  ca  1  timma.
VÄND  ner  de  avrunna  cocktailbären eller  suckaten
samt  citronskalet .
Blanda  mjöl  och  bakpulver, vänd  ner  det  i  frukten
och  blanda  väl.
SÄTT  ugnen  på  175  grader  och  smöra en  2  liters
bakform  väl  och  bröa  den.
VISPA  smör ,  socker  och  salt  pösigt.
Tillsätt  äggen  ett  i  sänder  och  rör  väl  mellan  varje.
RÖR  ner  mjöl-  blandningen  varvat  med  grädden
och  slå  smeten  i  formen .
GRÄDDA  kakan  på  nedersta  falsen  ca  1  timma eller
tills den  känns  klar  när  man  prövar  med  en  sticka.
LÅT  kakan  svalna  i  formen  innan  den  vänds  upp.

(OBS!  om  Du  inte  vill  ha  sprit  i  kakan,  kan  Du  ta
            1 stort  äpple  med  skalen  på  och  hacka  i  bitar
            +  1- 1 1/2  tsk  kanel . )
När  barnen var små,  gjorde vi den här med  äpple + kanel.
mm... den är lika god, prova Du också !

LYCKA  TILL !
        OCH 
GOD - JUL !