fredag 2 december 2016
FARMOR ANNAS ADVENTSKRANS .
HEJSAN !
ADVENT är väntans tid, och medan vi väntar på att julen
ska börja på riktigt bakar vi och njuter av den här goda
ADVENTS-KRANSEN till eftermiddagskaffet .
Baka den med eller utan saffran .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst,
100 g smör/margarin,
2 1/2 dl mjölk,
1 ägg ,
1 dl strösocker ,
1 krm salt,
1/2 g finstött saffran (kan uteslutas) - ta istället 1/2 - 1 msk kardemumma,
eller både och.
7 - 8 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
200 g mandelmassa,
50 g smör/margarin,
PENSLING :
uppvispat ägg.
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet, häll på mjölken och värm till 37 grader.
Häll degspadet över den smulade jästen. RÖR OM.
TILLSÄTT socker, salt, saffran, ägg och mjöl till en
lättarbetad deg, som får jäsa i bunken ca 30 minuter.
TA upp degen på bakbordet, knåda den väl och
kavla ut den till en kaka ca 30 x 50 cm .
BRED på mandelmassan blandad med smör/margarin.
Rulla ihop från långsidan och forma rullen till en
krans på en smord plåt.
Klipp täta små jack i kransen och låt den sedan jäsa
ytterligare ca 40 minuter.
PENSLA kransen med ägg eller mjölk och GRÄDDA
den i nedre delen av ugnen i 200 GRADER ca 20 min.
Låt den kallna på galler under bakduk .
Sikta gärna över lite florsocker när den ska ätas.
TIPS !
i hålet som blir i mitten , kan Du ställa ett tjockt ljus ,
att tända före servering !
GOD - JUL och LYCKA TILL !
finstött
MORMOR ELIN - MARIAS APELSINKAKA .
HEJSAN !
DETTA är en lätt och mjuk kaka, som blir allra godast
med hemsyltade apelsinskal
UGN :175 GRADER. TID :40 - 45 MINUTER.
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör,
2 ägg ,
2 dl socker,
rivet skal av 1 citron ,
1/2 dl outspädd apelsinjuice,
1 msk finhackade syltade apelsinskal,
2 1/2 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
TILL GARNERING :
skalade sötmandlar och syltat apelsinskal
(det går lika bra med färdigköpt syltat apelsinskal).
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och ställ det att svalna.
VISPA ägg och socker pösigt.
BLANDA i rivet citronskal, apelsinjuice, apelsinskal
och smöret .
BLANDA mjölet med bakpulvret.
Tillsätt detta och rör om.
SMÖRA och bröa en form.
Häll i smeten. GRÄDDA.
SKÅLLA och skala mandeln till garnering.
UNGEFÄR 10 - 15 minuter innan kakan är
färdiggräddad, öppnar Du ugnsluckan, drar
mycket försiktigt fram kakan och dekorerar
den snabbt .
TA den inte för tidigt, då kan den sjunka !
GRÄDDA vidare till full tid.
DU kan tro att den är jättegod, mm... .
GOD - JUL och LYCKA TILL !
GAMMAL ENGELSK FRUKTKAKA .
HEJSAN !
FRUKTKAKA PÅ JULEN ,
är ett måste, har jag inte gjort den,
så blir jag inte glad .
Detta är julkakan framför alla andra .
Tung, mäktig och påkostad.
Den kan frysas, men håller sig också
bra i folie eller plastpåse i kyl.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl torkade aprikoser, finhackade
1 dl hasselnötskärnor, grovhackade
3/4 dl korinter,
3/4 dl russin,
1/2 dl konjak, rom eller punsch,
1 dl röda och gröna cocktailbär,
(eller suckat ) hackade
rivet skal av 1 citron,
7 dl vetemjöl ,
3 tsk bakpulver,
225 g smör, eller margarin
smält och avsvalnat,
3 dl strösocker,
1/2 tsk salt,
3 ägg,
2 dl kaffegrädde.
UGN :175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA aprikoser, nötter. korinter, och russin i en skål
och slå på spriten .
Låt det dra under lock ca 1 timma.
VÄND ner de avrunna cocktailbären eller suckaten
samt citronskalet .
Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i frukten
och blanda väl.
SÄTT ugnen på 175 grader och smöra en 2 liters
bakform väl och bröa den.
VISPA smör , socker och salt pösigt.
Tillsätt äggen ett i sänder och rör väl mellan varje.
RÖR ner mjöl- blandningen varvat med grädden
och slå smeten i formen .
GRÄDDA kakan på nedersta falsen ca 1 timma eller
tills den känns klar när man prövar med en sticka.
LÅT kakan svalna i formen innan den vänds upp.
(OBS! om Du inte vill ha sprit i kakan, kan Du ta
1 stort äpple med skalen på och hacka i bitar
+ 1- 1 1/2 tsk kanel . )
När barnen var små, gjorde vi den här med äpple + kanel.
mm... den är lika god, prova Du också !
LYCKA TILL !
OCH
GOD - JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)