lördag 22 december 2018
MORMORS STINAS, RÖDKÅL, 4-5 PORT
HEJSAN !
Mormor Stina, var en gång i tiden en riktig mat-mamma
när mormor Stina var igång sig, så doftade det mat på långt håll ,
i den lilla byn, - högt upp i norra Sverige.
Det är nu längesen, - men recepten finns kvar !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg rödkål
1 gul lök
4-5 fasta, syrliga äpplen
2 msk smör
4 kryddpepparkorn
6 kryddnejlikor
2 msk socker
2 msk vinäger
1 tsk salt
2 msk svartvinbärs- GELE
1 1/2 dl rödvin
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och strimla rödkålen fint. Skala och skär löken i klyftor.
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor (med skal).
SMÄLT smöret i en rymlig tjockbottnad kastrull. Varva kålstrimlorna
med lök och äppelklyftorna . Krossa kryddpepparkornen .
Tillsätt dem och kryddnejlikor, socker, vinäger och salt.
LÅT alltsammans koka sakta under lock i 30 minuter.
Rör om då och då . Vänd ner svartvinbärs-GELE' N och
rödvinet efter halva tiden .
GOD JUL och SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)