lördag 22 december 2018

MORMORS STINAS, RÖDKÅL, 4-5 PORT




                       HEJSAN !

Mormor Stina, var en gång i tiden en riktig  mat-mamma
när  mormor Stina var igång sig, så  doftade  det mat på långt håll ,
i  den lilla byn, - högt  upp i  norra  Sverige.
Det är nu längesen, -  men recepten finns kvar !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg rödkål
1 gul lök
4-5 fasta, syrliga äpplen
2 msk smör
4 kryddpepparkorn
6 kryddnejlikor
2 msk socker
2 msk vinäger
1 tsk salt
2 msk svartvinbärs- GELE
1 1/2 dl rödvin

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och  strimla  rödkålen  fint.  Skala  och  skär  löken i klyftor.
Kärna  ur  äpplena  och  skär  dem   i  klyftor (med skal).
SMÄLT  smöret i  en  rymlig  tjockbottnad  kastrull. Varva  kålstrimlorna
med  lök  och  äppelklyftorna .  Krossa  kryddpepparkornen .
Tillsätt  dem  och  kryddnejlikor, socker, vinäger  och  salt.
LÅT  alltsammans  koka  sakta  under  lock  i  30  minuter.
Rör  om  då  och  då .  Vänd  ner  svartvinbärs-GELE' N  och
rödvinet  efter  halva  tiden .

GOD JUL och  SMAKLIG MÅLTID !