söndag 19 november 2017

RÅKOSTSOPPA 4 PERS.



               HEJSAN !

mmm....varmt  å  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  morötter ,
1  bit  rotselleri ,
1  mellanstor  purjolök ,
1  dl  hackad persilja ,
1  dl  CREME Fraiche ,
9  dl  grönsaksbuljong ,
eventuellt  lite  örtsalt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA och  skiva  morötter  och  rotselleri .
Skär  purjolöken  i  bitar  och  hacka  persiljan.
Kör  allt  i  matberedaren  tillsammans  med
Lätt  CREME  Fraiche.
Hetta  upp  grönsaksbuljongen  och  rör  ner
råkostblandningen .
Smaka  av  med  örtsalt .

SMAKLIG  MÅLTID !

MAUDS ENKLA LINSSOPPA 4 PORT.



                HEJSAN !

Det  här  är  då  himla  gott , särskilt  nu  när  det 
snöar  och  är  ruggigt  ute .
Eller  när  man  kommer  utifrån  och  in !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  dl  gröna  linser ,
1  gul  lök ,
1  vitlöksklyfta ,
3  msk  olja ,
2  tärningar  grönsaksbuljong ,
1 1 /2  liter  vatten ,
2  potatisar ,
1  bit  rotselleri ,
1  purjolök , lagom stor
1  morot ,
1  tsk  timjan ,
1  tsk  mejram ,
1  tsk  örtsalt ,
2 1/2  dl  krossade  tomater,
1  dl  klippt  persilja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KROSSA  vitlöken ,  hacka  löken
och  fräs  i  oljan .
Tillsätt  de  sköljda  linserna  och  späd
med  vatten   +  buljongtärningarna .
LÅT  koka  ca  15  minuter .
Tillsätt  de  skurna  grönsakerna  och  koka
ytterligare  15  minuter .
Krydda  och  smaka  av .

SMAKLIG  MÅLTID !
Blir  det  något  över  kan  Du 
spara  den  i  kylen  i några  dagar.

HEMBAKAT FULLKORNSBRÖD , 2 ST.



                        HEJSAN !

Här  har  jag  ett  recept  på  fullkornsbröd  som  jag  gjorde
ofta,  förr  om  åren .
Jättegott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
7  dl  vatten ,
7  dl  grahamsmjöl ,
4  dl  vetemjöl ,
4  dl  rågkross ,
(1  msk  socker, som går  åt  i jäsningen )
1/2  msk  anis ,
1/2  msk  fänkål ,
1/2 - 1  msk  salt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Gör  deg-spad  av  jäst  och  vatten,
(värm till 37 grader om Du har färsk jäst,
värm  till  40 - 45 grader om Du har torrjäst )
Tillsätt  alla  ingredienser  och  knåda  kraftigt .
Jäs  1  timme .
Smörj  och  mjöla  2  formar  på  1 1/2 - 2  liter.
ARBETA  degen  i  bunken (degen blir lös)
och  HÄLL  upp  den  i  formarna.
Låt  bröd-degen  stilla  sig ,  i  5  minuter  inte 
längre,  då  smular  det .
GRÄDDA  i  175  grader  i  70  minuter.
Pensla  mot  gräddningens  slut   med  vatten
och  lite  smör / margarin .

LYCKA  TILL !