lördag 16 november 2024

MIN GODA EFTERRÄTT , GRAPEFRUKT MED MARÄNG - LOCK 4 PERS,

 


                          HEJSAN !


SMAKA   på det här !

MAN tror inte att det är så gott som det är !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 Grapefrukter

2 äggvitor

3/4 dl strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
1, SKÄR itu grapefrukterna.

2,  LOSSA fruktköttet från hinnorna .

3,  VISPA äggvitorna till mycket hårt skum.

Vispa ned sockret,  lite i taget .

4,  FÖRDELA maräng -massan ovanpå grapefrukt-

halvorna .  Låt stå i ugnen vid  175 grader ca 15 min.,

tills marängen är guldbrun .


HOPPAS DET SMAKAR 

LYCKA TILL !


EFTERRÄTT - BANANA SPLIT , 4 PORT.

 


                                HEJSAN !


VISST , är det väl jättegott  med efterrätt efter maten ?


Den här gör vi emellanåt ,  mm...smarrigt !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 bananer 

100 g mörk  choklad

1 dl vatten 

1/2 dl skållad  och hackad mandel

1 1/2 dl vispgrädde

1/2 dl vaniljglass


SÅ HÄR GÖR DU :

1, SKALA och klyv bananerna .

2, LÅT chokladen  långsamt smälta i vattnet i en 

tjockbottnad  kastrull och vispa vispa igenom den .

3, ROSTA  de skållade och hackade mandlarna i en 

torr stekpanna .

4,  VISPA  grädden .

5,  LÄGG upp desserten i portionsskålar  med  bananer

och glass i botten .

6,  HÄLL över chokladsåsen och dekorera med vispad grädde

och mandlar .


HOPPAS ATT DET SMAKAR 

LYCKA TILL ! 


APELSINTÅRTA, AV MOSTER KARIN...

 


                        HEJSAN !


På sommaren hände det att jag fick bo hos min 

kusin några veckor  .

Och då kunde moster KARIN göra denna goda tårta .

HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :
75 g smör /margarin

6  msk socker

2 ägg

1 1/4 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver 

KRÄM :

2  ägg

2 msk socker

1 msk majsenamjöl

2 1/2 dl mjölk

2 1/2 dl vispgrädde


SÅ HÄR GÖR DU :
1, SOCKER  och smör/ margarin rörs  samman .

Äggen rörs i ett i taget .

Mjöl och bakpulver vänds i .

2,  HÄLL  smeten i en smord  och bröad  rund form

eller i en pajform med löstagbar botten .

3,  GRÄDDNINGSTID :  ca  20 minuter vid 175 graders

ugnsvärme .

TÅRTBOTTNEN får svalna och klyvs i 2 delar runt tårtan.


4,  KRÄM :

ALLA ingredienserna  vispas samman i en tjockbottnad

kastrull och får stå på värmen tills krämen tjocknar .

5,   EN AV  apelsinerna pressas till ca  1/2 dl saft , som 

droppas över bottnarna .

Resten av apelsinerna skalas och , skärs i tärningar och 

övergjuts  eventuellt  med Grand Marnier .

6,  TÅRTBOTTNARNA läggs samman med krämen och 

hälften av apelsintärningarna emellan .

Resten av apelsintärningarna läggs ovanpå tårtan som först

dekorerats  med den vispade grädden .


HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA TILL !