torsdag 24 januari 2019

FRANSKA VÅFFLOR, 20 st.




                  HEJSAN !

När jag var liten tös, och farmor å jag gick  på  kaffe'
då serverades dessa .
Sen har farmor bakat dem själv hemma, när det var
någon som fyllde år - jag kanske ?

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
4 dl vetemjöl
6 msk vispgrädde
socker
FYLLNING :
200 g smör/margarin
3 1/2 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl och fett till en smulig massa .
Gör en stor grop i mitten och häll i grädden .
ARBETA snabbt ihop till en deg och låt vila kallt
i 1 timme .  Kavla ut degen, inte för tunt .
SOCKRA på degen och kavla ut med kruskavel.
Ta ut rundlar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
GRÄDDA i ugn, 225 grader, 8 minuter och låt kallna.
Rör ihop fett och florsocker pösigt.  Tillsätt äggulor
och rör ihop till en kräm .
LÄGG ihop kakorna  två och två med kräm emellan .

FÖRVARA kallt  och  LYCKA TILL !

HAVRERUTOR med CREME FRAICHE , CA 30 ST.




                   HEJSAN !

De här får Ni inte glömma ,  ...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör
1 dl socker
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
KRÄM :
2 1/2 dl CREME fraiche
1 dl grädde
1 1/2 dl socker
4 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
3 dl russin

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt .
Tillsätt havregryn, vetemjöl och bikarbonat .
Rör till en deg.
DELA  degen i två bitar.  Kavla ena till  en
platta 20 x 30 cm , på bakpappersklädd plåt .
Grädda  i 200 grader ,  10 minuter.
KOKA en kräm av CREME fraiche, grädde,
socker, äggulor och potatismjöl.  Vispa tills
den tjocknar och låt den koka upp.  Tillsätt
vaniljsocker och russin .
BRED krämen över den bakade degplattan .
Sänk  temperaturen  till 175 grader .
SMULA resterande deg över vaniljkrämen
och grädda ytterligare  20 minuter .
LÅT kallna .  Skär i fyrkanter .

LYCKA TILL !