måndag 14 december 2020

VÖRTBRÖD MED PORTER & JULMUST. 2 BRÖD.




                                    HEJSAN !

ETT  klassiskt  vörtbröd  som  doftar  ljuvligt ,
smakar  och  passar  perfekt  till  Julmaten .
DEN  mustiga  smaken  får  vörtbrödet  av
julmust  och  porter .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
50  g  smör /margarin
33  cl  julmust (1 flaska)
33  cl  porter   (1 flaska)
25  g  jäst
1  dl  mörk  sirap
3  dl  russin
2  tsk  malda  nejlikor
2 msk  malda  pomeransskal
2  msk  mald  ingefära
1  tsk  salt
17 - 18  dl  rågsikt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull .
Tillsätt  must  och  porter  och  ta  kastrullen från  plattan .
HÄLL  över  vätskan  i  en  bunke  och  smula  ner  jästen .
TILLSÄTT russin,  sirap,  kryddor  och  salt .
Blanda  ner  rågsikten,   lite  i  taget .
Knåda  degen  i  en   köksmaskin  i ca  10  minuter  tills 
den  är  slät  och  smidig .(15-20 min för hand)
Låt  degen  jäsa  i  en  bunke  täckt  med  plastfolie i  45  min.
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den  smidig .
Forma  2  avlånga  bröd och  lägg  dem  på  en  plåt  med
bakplåtspapper.  LÅT  bröden  jäsa  under  bakduk i 30  min.
Sätt  ugnen  på  200  grader .

GRÄDDA  bröden  i  nedre  delen  av  ugnen  i  40 - 45  min .

LYCKA  TILL
och
GOD  -  JUL  !



                                

JULKAKA MED DADLAR , 18 - 20 ST.





                                              HEJSAN !

LJUVLIG  sötma  från  dadlar  gör  den  här  kakan  extra  god .
HASSELNÖTS TÄCKET  ovanpå  är  också  läckert- njut  kakan
i  små  bitar  till  en  kopp  kaffe !
SÅ  himla  goda !  
Receptet har  jag  fått  från  min  goda  vän  MONAS .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
100  g  smör / margarin
2  dl  strösocker
3  ägg
3 1/2  dl  vetemjöl
1 1/2  tsk   bakpulver
1/2  dl  whisky  eller  mjölk
200  g  dadlar
HASSELNÖTSTÄCKE :
2  ägg
1  dl  strösocker
1  dl  vispgrädde
1  dl  hackade  nötkärnor 
UGN
SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  SMÖR  och  socker  mjukt ,  tillsätt  äggen 
och  rör  till  en  jämn  smet .
Blanda  vetemjöl  och  bakpulver.
Tillsätt  mjöl-blandning  och  whisky  eller  mjölk
i  smeten  och  rör  om  ordentligt .
Bred  ut  smeten  i  en  bakpappersklädd  långpanna
med  måtten  25x35 cm ,
HALVERA  och  kärna  ur  dadlarna .
Hacka  dem  grovt .
Strö  hacket  över  kakan .
HASSELNÖTSTÄCKE :
VISPA  ÄGG  och  strösocker  poröst .
Vispa  grädden  och  blanda  ner  i  äggsmeten .
HÄLL  blandningen  över  kakan ,  strö  över  
nötterna.
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen 30 - 40  min
tills  smeten  stannat .

LYCKA  TILL  och  GOD JUL !