måndag 26 januari 2015

KINAPANNA 4 PORT.

Hej !

Enkel och lätt att göra , och jättegod .

100 g strimlad grön paprika
100 g strimlad röd paprika
200 g hackad gul lök
400 g strimlad vitkål
200 g skivad svamp
2 1/2 dl böngroddar
3 msk soja
1 - 2 dl vatten
salt , peppar , soja
persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp vatten , salt och soja .
Låt paprikan , löken och vitkålen koka knappt mjuka däri .
Blanda ner svamp och groddar och avsmaka med salt ,
peppar och soja .
Värm .

SERVERA  med klippt persilja .

HOPPAS PÅ EN SMAKLIG MÅLTID !

MOROTSGRATÄNG 4 PORT.

Hej !

mmm... den här Älskar jag ,  sommar ,  vinter , vår och höst.

400g morötter
300 g potatis
50 g gul lök
1/2 dl hackad persilja
200 g ost , vilken Du gillar
1 1/2 - 2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 1/4 dl mjölk

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skala morötter , potatis och lök .
Finhacka löken .
Riv morötter , potatis och ost på den grova sidan på rivjärnet.
Varva grönsaker och ost i en ugnssäker form , ett lager ost överst .
Salta och peppra mellan lagren .
Häll på mjölken .
Gratinera i ugnen tills grönsakerna blivit mjuka och ytan fått fin färg , 40 min.

SERVERA med en grönsallad och eventuellt 25 g rökt skinka per person .

LYCKA TILL !

VEGETARISK RISOTTO 4 PORT.

Hej !

Ibland känner jag, att efter alla helger som varit
att jag inte har någon lust att laga mat , med
kött , fisk , korv .
Så nu får det bli  vegetariskt, vad sägs om det ?

Vi provar .
100 g gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g champinjoner
200 g squash
100 g röd paprika
4 tsk olja
80 g långkorniga risgryn
2 1/2 dl grönsaksbuljong av tärning
100 g tomater ,  gärna tetrapack
salt och peppar
hackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och hacka lök och vitlök.
Skölj  och skiva champinjoner och squash.
Skölj , kärna ur och strimla paprikan .
Hetta upp olja i en låg vid kastrull.
Lägg i grönsakerna ( utom tomaterna)
och låt dem fräsa på svag värme under
omrörning ca 5 minuter .
BLANDA ner risgrynen .
Späd med buljongen och låt alltsammans
koka på svag värme under lock 20 - 25 min.
Skär tomaterna i bitar och låt dem koka med ca 5 min.
Smaksätt med salt och peppar .
Strö över persilja .

SMAKLIG MÅLTID !