onsdag 17 september 2008

LINSSALLAD MED PÄRON OCH ÄDELOST 4 PORT.

Kvällsrätt ? eller ? ja, Du väljer själv.

2 mogna päron
4 dl små kokta linser
2 msk balsamvinäger
1/2 dl fin olivolja
1 msk färsk hackad timjan
eller 1/2 tsk torkad
75 g ädelost

Så här gör Du:
Skala päronen, kärna ur
och skär i vackra bitar.
Vänd samman alla ingredienserna
utom osten.
Marinera i minst 15 min.
Smula över ädelosten.
Smaka av med salt o´peppar.
Läckert till Pharmaskinka,vilt
eller som förrätt med lite mörkt bröd.

sååå gott!

LINSSOPPA MEXICANO 4 PORT.

Kansk passar denna bättre
när det är riktigt kallt ute , men jag tar den ändå.

2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 1/2 dl gröna linser
1 liter grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
3-4 stjälkar selleri
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 1/2 dl röda linser

Så här gör Du:
Skalaoch finhacka lök o´vitlök
Fräs löken mjuk i oljan i en gryta
Tillsätt de gröna linserna,buljong
och tomater
Låt puttra under lock ca 25 min.
Skölj och strimlasellerin
Lägg sellerin i grytan och tillsätt
kryddorna och de röda linserna
Låt puttra ytterligare ca 10 min.
Servera linssoppan med ostgratinerade nachos

såå himla gott!

KOKOSDOFTANDE THAIGRYTA. 6 PORT.

Denna är riktigt god.
175 g palsternacka
200 g squash
1 liten rödlök
600 g kycklingfile
1 burk kokosmjölk
1 msk finriven färsk ingefära
1-2 msk röd currypasta
4 dl kokta kidnibönor eller adzukibönor
finrivet skal o´saft av 1 lime
2 msk finhackad koriander eller basilika
olja för stekning (ej olivolja)

Så här gör Du:
Skala och tärna palsternackan grovt (lite sötaktig i smaken)
Tärna squashen i lika stora bitar.
Klyfta rödlöken.
Strimla kycklingen och stek i olja några minuter.
Tillsätt kokosmjölken med ingefära och
currypasta , koka upp.
Lägg i palsternackan och låt puttra ca 5 minuter.
Lägg i rödlök, bönor och squash och låt
puttra ytterligare 5 min. tills alla
ingredienser är mjuka.
Smaka av med saft o´skal från lime,
salt och en nypa socker (nypa - mellan tummen o´pekfingret)
Strö över kryddgrönt .
Servera gärna med AVORIORIS
eller Jasminris.

Smaklig måltid.

HOMMUS 6-8 PORT.

Heej, nu är jag här igen.
Men så trött efter allt som hänt....
ut o´in på ....
ja,ja .

Idag har jag gjort HOMMUS.
mmm, jättegott på brödet.

2 msk skalat sesamfrö
4 dl kokta kikärter
1-2 vitlöksklyftor
citronsaft från 1/2 citron
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1/2 dl vatten
Så här gör Du:
Rosta sesamfröna i en torr,het stekpanna
tills de fått fin färg.
Låt kallna.
Mixa kikärterna med skalade vitöksklyftor,
citronsaft,olivolja ,salt,cayennepeppar
och hälften av sesamfröna i en liten
matberedare eller med mixerstav.
Späd med vattnet.
Häll upp Hommusen i en skål
och strö över resterande sesamfrön.
KLART!

Du kan servera hommusen som dipp
med de grönsaker i stavar som Du tycker om.
Eller som röra till fyllda pitabröd .. som sås till grillade grönsaker.
På brödet till frukosten.
så jättegott tycker jag.

Prova Du med.