onsdag 4 januari 2017

BANANKAKA MED APELSINSÅS , 4 PORT.



            HEJSAN !
Detta är för mig ett barndomsminne , men smaka Ni också !
Vi åt det som efterrätt,  när vi ätit fisk eller soppa ,
till middag.

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg,
3 dl socker,
50 g smör/margarin,
3 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
2 dl havregryn,
2 mosade bananer,
1 dl mjölk eller 1 dl Havremjölk,

APELSINSÅS :

1 äggula,
1/2 dl socker,
1 tsk rivet apelsinskal,
1 1/2 msk pressad apelsinsaft,
1 1/2 dl vispgrädde,
1 äggvita,

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  matfettet och låt det svalna.
Mosa bananerna .
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, havregryn och bakpulver.
RÖR ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt bananerna, matfettet och mjölken.
Rör om tills allt blandat sig.
GRÄDDA  smeten i en smord och bröad
form i 175 grader varm ugn ca 40 minuter.

APELSINSÅS :

VISPA äggula och socker pösigt.
Smaksätt med rivet apelsinskal och apelsinsaft.
Vänd försiktigt ned den vispade grädden  och
den hårt vispade äggvitan .

SERVERA såsen till banankakan .

mmm... !          LYCKA TILL !

CURRYRÄKOR i RISRAND, 4 PORT.

           

                   HEJSAN !

HIMLA GOTT, det enda jag kan säga ,smaka själva !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g räkor med skal,
eller
200 g rensade,
1 msk smör /margarin,
2 tsk curry,
2 msk vetemjöl,
1/2  färsk gurka,
4 dl fiskbuljong(tärning+ vatten),
1/2 tsk salt,
5 portioner ris.

SÅ HÄR GÖR DU ;

SKALA  räkorna om inte skalade används.
SMÄLT matfettet i en gryta .
Tillsätt curryn och låt det fräsa några minuter.
Pudra över mjölet.
SKÖLJ och skär gurkan i STORA tärningar.
Tillsätt dem i grytan .
SPÄD under omrörning med buljongen .
Koka några minuter.
Tillsätt räkorna.
Salta och peppra eventuellt.
KOKA ris enligt paketets anvisning.
Packa sedan riset i en kransform.
Låt stå en stund , innan Du stjälper upp
den på ett fat .
HÄLL den kryddstarka  RÄKRÖRAN
i mitten av risranden och servera gärna
skivade bananer till .
+ 1 glas öl och PAIN RICH .

mm... !    LYCKA  TILL !

ÖRTBRÖD 1 RUNT BRÖD + 9 SMÅBULLAR.



                 HEJSAN !

 Prov att göra detta vackra , goda  bröd !

 HÄR ÄR RECEPTET :

 2 1/2 dl vatten,
 1 dl filmjölk ,
25 g jäst ,
2 msk olja,
1 1/2  tsk  salt,
8 - 10 msk  hackade, färska örter
som  oregano, basilika, mynta  och  timjan.
150 g  grahamsmjöl,
ca  400 g vetemjöl,
1 ägg till pensling,(om Ni inte tål ägg, ta smält smör )
solrosfrö,

SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM  vattnet  till  fingervarmt .
Rör  ihop  vatten,  filmjölk  och  jäst.
Tillsätt  olja, salt, örter, grahamsmjöl och
det mesta av vetemjölet .
KNÅDA  in  resten  av  vetemjölet, lite i  taget.
Arbeta  degen  tills  den  är  blank  och  smidig .
Låt  den  jäsa  övertäckt  i  rumstemperatur
ca 1 timme.
KNÅDA  degen  lätt  .
Ta  ca, hälften  av  degen  och  forma  den  till
en  STOR,  tillplattad  bulle.
Lägg  den  på  en  plåt  med  bakplåtspapper.
SKÄR  resten  av  degen  i  8-9  lika  stora  bitar
och  rulla  till  bullar .
Lägg  dem  runt  den stora  bullen,  men  inte  för
tätt  eftersom  degen  jäser .
Låt  brödet  jäsa  ca  20  minuter.
PENSLA   med  uppvispat  ägg  och  strö  solrosfrö
över  den  stora  bullen .

GRÄDDA  brödet  på  nedersta  falsen i  200 grader
ca  30 - 35  minuter .
Låt  svalna  på  galler .

Fint att ställa direkt på bordet ,  på eventuellt
en fin duk, när  det  är  lagom  att äta !

                         LYCKA  TILL !