onsdag 4 januari 2017
BANANKAKA MED APELSINSÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Detta är för mig ett barndomsminne , men smaka Ni också !
Vi åt det som efterrätt, när vi ätit fisk eller soppa ,
till middag.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg,
3 dl socker,
50 g smör/margarin,
3 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
2 dl havregryn,
2 mosade bananer,
1 dl mjölk eller 1 dl Havremjölk,
APELSINSÅS :
1 äggula,
1/2 dl socker,
1 tsk rivet apelsinskal,
1 1/2 msk pressad apelsinsaft,
1 1/2 dl vispgrädde,
1 äggvita,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och låt det svalna.
Mosa bananerna .
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, havregryn och bakpulver.
RÖR ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt bananerna, matfettet och mjölken.
Rör om tills allt blandat sig.
GRÄDDA smeten i en smord och bröad
form i 175 grader varm ugn ca 40 minuter.
APELSINSÅS :
VISPA äggula och socker pösigt.
Smaksätt med rivet apelsinskal och apelsinsaft.
Vänd försiktigt ned den vispade grädden och
den hårt vispade äggvitan .
SERVERA såsen till banankakan .
mmm... ! LYCKA TILL !
CURRYRÄKOR i RISRAND, 4 PORT.
HEJSAN !
HIMLA GOTT, det enda jag kan säga ,smaka själva !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g räkor med skal,
eller
200 g rensade,
1 msk smör /margarin,
2 tsk curry,
2 msk vetemjöl,
1/2 färsk gurka,
4 dl fiskbuljong(tärning+ vatten),
1/2 tsk salt,
5 portioner ris.
SÅ HÄR GÖR DU ;
SKALA räkorna om inte skalade används.
SMÄLT matfettet i en gryta .
Tillsätt curryn och låt det fräsa några minuter.
Pudra över mjölet.
SKÖLJ och skär gurkan i STORA tärningar.
Tillsätt dem i grytan .
SPÄD under omrörning med buljongen .
Koka några minuter.
Tillsätt räkorna.
Salta och peppra eventuellt.
KOKA ris enligt paketets anvisning.
Packa sedan riset i en kransform.
Låt stå en stund , innan Du stjälper upp
den på ett fat .
HÄLL den kryddstarka RÄKRÖRAN
i mitten av risranden och servera gärna
skivade bananer till .
+ 1 glas öl och PAIN RICH .
mm... ! LYCKA TILL !
ÖRTBRÖD 1 RUNT BRÖD + 9 SMÅBULLAR.
HEJSAN !
Prov att göra detta vackra , goda bröd !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl vatten,
1 dl filmjölk ,
25 g jäst ,
2 msk olja,
1 1/2 tsk salt,
8 - 10 msk hackade, färska örter
som oregano, basilika, mynta och timjan.
150 g grahamsmjöl,
ca 400 g vetemjöl,
1 ägg till pensling,(om Ni inte tål ägg, ta smält smör )
solrosfrö,
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM vattnet till fingervarmt .
Rör ihop vatten, filmjölk och jäst.
Tillsätt olja, salt, örter, grahamsmjöl och
det mesta av vetemjölet .
KNÅDA in resten av vetemjölet, lite i taget.
Arbeta degen tills den är blank och smidig .
Låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur
ca 1 timme.
KNÅDA degen lätt .
Ta ca, hälften av degen och forma den till
en STOR, tillplattad bulle.
Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
SKÄR resten av degen i 8-9 lika stora bitar
och rulla till bullar .
Lägg dem runt den stora bullen, men inte för
tätt eftersom degen jäser .
Låt brödet jäsa ca 20 minuter.
PENSLA med uppvispat ägg och strö solrosfrö
över den stora bullen .
GRÄDDA brödet på nedersta falsen i 200 grader
ca 30 - 35 minuter .
Låt svalna på galler .
Fint att ställa direkt på bordet , på eventuellt
en fin duk, när det är lagom att äta !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)