söndag 19 januari 2020

TIPS ! HAR DU VISPAT GRÄDDEN FÖR HÅRT ?



                 HEJSAN !

Det händer , inte minst när de mindre barnen
hjälper till eller m.. maken  !
Detta elände är emellertid lätt att justera .
Med en skvätt vatten eller mjölk återfår
grädden sin mer fluffiga  och följsamma
konsistens .

Så  häll  inte  bort  grädden !

TACK !

TIPS ! HUR FET ÄR AVOKADO ?




                                HEJSAN !

GILLAR  DU  AVOKADO  - men  oroar  Dig  för fettinnehållet .
Tja, jämfört med mycket annat  vi proppar i oss , choklad krispiga
chips ,  goda feta såser  med mera  så är AVOKADONS
fettinnehåll  ingenting .
Jämför DU däremot med grönsaker / frukter så innehåller
avokadon  mer fett,  8 g per 100 g avokado .
Men fettet är av bra omättad sort !
DESSUTOM innehåller avokado rejält med vitaminer och
mineralämnen .

TACK !

GRÖNA GRATÄNGEN , 4 PORT.



                          HEJSAN !

Detta är en mättande och god. helt vegetarisk gratäng .
Vi valde att servera den med bandpasta, med ett gott
bröd till .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 squasher, 600 g
2 gula lökar
4 tomater
1 /2 dl olivolja
1 tsk spiskummin
2 dl vitt vin
400 g krossade tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad färsk koriander
100 g riven ost.
UGN :  200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  squashen  i  1  cm  tjocka  skivor.
Skala  och  skiva  löken .
Skiva  tomaterna .
Värm  olivoljan  i  en  tjockbottnad  kastrull
och  lägg  i  lök  och  tomater,  strö  över
spiskummin  och  tillsätt  vinet .
Koka  upp  och  sänk  värmen ,  låt  sjuda  10 min.
Tillsätt  de  krossade  tomaterna. Pressa  i  vitlök .
VARVA  squash  och  tomatsås  i  en  stor  eldfast
form,  strö koriander  mellan  lagren .
Avsluta  med  squash  och  ost  och  gratinera ca 30 min.
SMAKLIG  MÅLTID !