torsdag 4 augusti 2011

NYPONMOS (FRYSES)

Har DU gjort det här någon gång?

2 liter nypon(1 kg)
3-5 dl vatten
socker efter smak
(gärna rörsocker)

Så här gör DU:
Skölj och snoppa nyponen.
Dela dem och ta ur kärnorna
om de är stora.
Ta den mindre vattenmängden
om de ska passeras i
matberednings-maskin.
Koka dem tills de är mjuka,
30-60 minuter.

Passera dem och blanda med
socker efter smak.
Man kan utesluta sockret.
Låt kallna och förpacka
i engångs-förpackning:
1 1/2dl för 2 personer.

Nu kommer vi till det bästa,

NYPONSOPPAN.
2 port.
1 1/ dl nyponmos
3 1/2 dl vatten
2-3 msk socker
1/2 msk potatismjöl

Så här gör DU:
Koka upp vattnet och
blanda ner moset.
Tillsätt socker efter smak.
Rör ut potatismjölet i lite
kallt vatten och rör ner det
i en fin stråle .
Ge soppan ett uppkok.

Serveras avsvalnad eller
kall med skorpor.
Glass eller vispgrädde i
är gott.

Denna soppa fick mina barn
när de var små, istället
för saft,men utan socker.
Det var de godaste de visste.

Kolla vilken vacker färg soppan har
mot köpesoppa!

ALL LYCKA TILL! VÄL VÄRT TT FÖRSÖK.

GRILLAT MARULKSPETT MED GURKA I CREME FRAICHE. 4 PERS.

Hej igen,nu kommer jag med ett recept
som jag inte ätit på länge,men jag
minns det som jättejättegott!

Så varsågoda!
800 g marulksfile
eller
annan fast fisk
2 gröna paprikor
2 röda paprikor
salt+peppar
1 tsk olja
citron
1/2 savoykål
1 dl okokt ris
1/2 gurka
4 tomater
1 msk hackad gräslök
4 msk creme fraiche
krasse

Så här gör DU:
Skär marulken i skivor
om 2 cm.
Salta o peppra dem lite runt om.
Skär paprikorna i bitar och varva
marulk och paprika på grillspett.
Pressa lite citron över och ställ
dem kallt.

Skålla och skala tomaterna.
Ta bort kärnhuset och hacka
tomatköttet grovt.
Blanda med creme fraiche
och gräslöken.

Skala och kärna ur gurkan,
skär den på längden och
sedan tvärs över i bitar.
Koka gurkbitarna en minut
i saltat vatten.
Sila bort vattnet och blanda
gurkbitarna med creme fraiche
när de kallnat.

Strimla savoykålen och koka den
ett ögonblick i saltat vatten.

Koka riset och blanda det med
kålstrimlorna.
Håll det varmt.
(lägg ett hushållspapper över riset,sätt på locket
så håller det sig varmt)

Hetta upp en grillpanna.
Pensla spetten med oljan och
grilla dem ca 5 minuter
på varje sida.
SERVERA GENAST.

SMAKLIG MÅLTID!
och fortsatt TREVLIG SOMMAR!