onsdag 28 maj 2008

Orientalisk Fläskfile med Banan och Curry 4 port.

500 g fläskfile
salt o´svartpeppar
3 tsk röd tailändsk curry
(malen)
1 röd paprika fintärnad
1 liten gul lök finhackad
1 hönsbuljongtärning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
3 tsk pressad apelsin
2 fasta bananer
couscous
grönsallad
1 skalad apelsin och klyftad.

Så här gör Du:
Skär filen i centimetertjocka skivor
och stek dem helt färdiga.
Krydda med salt o´peppar.
Lägg köttet åt sidan och håll det varmt.
Hetta upp en traktörpanna
med 1 msk smör och 2 tsk av curryn.
Fräs lök och paprika mjuka.
Smula över buljongtärningen.
Häll på grädde och apelsinsaft
och låt koka ihop några minuter.
Smaka ev, av med mera kryddor.
Skiva och stek bananerna och
pudra över 1 tsk curry.

Servera med couscous och apelsinklyftor.
Söndagsmiddag? eller Bjudning?

CHOKLADTRYFFEL I KOPP 6 ST.

3dl Vispgrädde
200 g choklad med crisp
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

Så här gör Du:
Häll grädden i en kastrull
och låt koka upp.
Ta från värmen och tillsätt
chokladen i bitar och rör
tills chokladen smält.
Tillsätt äggula och vaniljsocker.
Fördela i små espressokoppar
och ställ dem i kylskåp i några
timmar tills de stelnat.
Garnera med hallon, mintstång
eller dekorationskex.

Det här kan Du inte låta bli att smaka på .
mmm,underbart !

VIT CHOKLAD -PANNACOTTA 6 PORT.

3 dl vispgrädde
200 g vit blockchoklad
3 gelantinblad
250 g kesella
Garnering:
1/2 liter jordgubbar
250 g hallon
citronmeliss

Så här gör Du:
Häll grädden i en kastrull
och låt den koka upp.
Ta den från värmen och
tillsätt chokladen i bitar.
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten
i fem minuter .
Låt rinna av .
Tillsätt dem i den varma
chokladgrädden och rör
tills det löst sig.
Låt svalna .
Rör ner kesella.

Rensa jordgubbarna och skiva dem.
(skölj innan Du tar bort fnaset)
Fördela jordgubbarna och
hallonen i glas.
Häll i pannacotta tills
det knappt täcker bären.
Ställ i kylskåp ett par timmar
tills de stelnat.
Garnera med citronmeliss.

En sagolik efterrätt med grädd-len
konsistens och dessutom
med chokladsmak!
Du måste prova.

TOAST SKAGEN SPECIAL 4 PORT.

4 Skivor vitt bröd
500 g räkor med skal
1/2 röd lök
4 msk matlagingsyoghurt
2 msk lättmajonnäs
1/2 msk sweet chilisås
4 msk löjrom
sallad
2 avokador
gurka
lime

Så här gör Du:
Rosta brödskivorna och
ta ut rundlar.
Skala räkorna.
Skala och finhacka löken.
Blanda yoghurt , majonnäs,
chilisås och lök.
Vänd ner räkorna .
Fördela på assietter.
Lägg på brödet och toppa
med löjrom.
Fördela sallad ,tärnad avokado,
gurka och lime i skivor.

En liten festrätt till lunch eller kvällsmat.

KYCKLINGFYLLDA VÅRRULLAR 10 PORT.

3 Kycklingfileer
1 msk olivolja
5 dl strimlad spetskål
1 dl sweet chilisås
salt o peppar
25 g smör 1 paket vårrulle-
deg eller filodeg
ugn:225 grader

Så här gör Du:
Skär kycklingfileerna i strimlor,
bryn dem hastigt i oljan i
en wokpanna eller i en stor
stekpanna, tills strimlorna
får fin gyllene färg.
Tillsätt den strimlade spetskålen
och låt den mjukna lite i pannan.
Rör i chilisåsen och låt
allt bli varmt.
Salta o peppra.
Smält smöret i en kastrull.
Dela vårrulledegen mitt itu så att
Du får rektanglar,ca 30 gånger 25 cm .
Lägg en strimla fyllning
mitt på varje ark.
Vik in kortsidorna och rulla ihop.
Pensla med smält smör och
lägg i en ugnsfast form.
Grädda i ca 10 min. tills
vårrullarna får fin färg.

Mumsiga och frasiga blir dessa
vårrullar .
Vitkål går också bra om Du
inte hittar spetskål.
Lycka till!

PARMA & FLÄSKFILESPETT. 10 PORT.

600 g fläskfile
salt o peppar
10 skivor parmaskinka

AVOKADORÖRA
3 avokador
saften av en citron
1 dl creme fraiche
salt o peppar
1 knivsudd cayennepeppar.
ugn:225 grader

Så här gör Du:
Putsa fläskfilen fri från hinnor.
Skär filen mitt itu på längden
och dela sedan i bitar, ca 6 cm långa.
Salta o peppra.
Linda parmaskinka runt
Lägg filebitarna i en ugnsfast form.
Stek dem i ugnen ca 15 min.
Trä upp på grillspett
inför serveringen.

Mixa avokadofruktköttet
med citronsaft,creme fraiche ,
salt o peppar.
Smaka av med cayennepeppar.

Grillspetten kan stå färdiga
att tillagas eller bara värmas
i sista stund.
Servera med avocadoröra till .

GORGONZOLA & VALNÖTSPÄRON 10 PORT.

5 mogna päron
150 g gorgonzola
10 valnötter

Så här gör Du:
Dela päronen mitt itu
och gröp ur kärnhusen.
Lägg en klick gorgonzola
i fördjupningen efter kärnhusen.
Tryck dit en valnöt.

Ost och lite nötter är
alltid uppskattat
som en avslutning.