måndag 4 februari 2019

MOROTSRÖRA med ris och bönor, 4 port



                    HEJSAN !

Det här är veckans gröna för oss, ..jättegott !
Smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl råris
400 g svarta kokta bönor

MOROTSRÖRA :
2 skalade morötter,  ca 150 g
1 hackad gul lök
1 msk rapsolja
1 pkt krossade tomater, ca 500 g
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk basilika
1 dl CREME Fraiche
1 msk vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset enligt anvisning på förpackningen.
RIV morötterna grovt.
Fräs löken mjuk i olja.
Tillsätt morots-rivet och fräs det någon minut.
TILLSÄTT tomat och vitlök.
Sjud såsen i 5 min.
TILLSÄTT salt, peppar och basilika.
Blanda CREME Fraiche med mjöl och rör ner
det i såsen. Sjud såsen i 5 minuter.
VÄRM bönorna i sitt spad, eller häll av det och
värm bönorna  2 min i mikron på full effekt.
SERVERA riset med såsen och bönorna .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




PLOMMONPAJ med Kardemummayoghurt,,, 8 port.



                   HEJSAN !
Har Du plommon i frysen, så..
Missa inte denna ljuvligt goda paj...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
225  g  smör/margarin
5  dl vetemjöl gärna BERTE QVARN
0,5 dl strösocker
0,5 dl florsocker
0,5 dl pärlsocker

20 stora plommon
1 dl brun farin
50 g smör, i tärningar

KARDEMUMMAYOGHURT:
1 dl tjock matyoghurt
1,5 dl vispgrädde, vispad
0,5-1 tsk kardemumma, mald
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA smör, mjöl och strö,-flor- och pärlsocker
till en smul-deg.
Kärna  ur plommonen och skär dem i 4 klyftor.
Fördela plommonen i en stor pajform (26 cm i diameter) .
Strö över farinsockret och smör-tärningarna .

SÄTT in formen i mitten av ugnen, i 225 grader i 10 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och sänk temperaturen till 200 grader.
Fördela smul-degen över plommonen och grädda i ytterligare
25 minuter.

BLANDA  yoghurten med grädde, kardemumma, flor- och
vaniljsocker .

SERVERA  Yoghurtsåsen till pajen .

LYCKA TILL !