torsdag 24 augusti 2023

KRONANS KAKA , 6 PERSONER .

 

                    HEJSAN ! 

Denna jättegoda kaka ,  gjorde min  farmor till efterrätt,  när 

vi hade ätit soppa  till middag  .

DETTA är en svensk  klassiker som stammar från det militära .

Potatisen gör kakan saftig och billig .


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g sötmandel  (ca 1 1/2 dl )

eventuellt 1 - 2 droppar mandelessens 

2 kokta kalla medelstora potatisar - utan skal

75 g smör eller margarin

1 1 /2  dl strösocker

2 ägg


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .  Mal mandeln med skal

och riv potatisen på rivjärnets grova sida .

Rör  det rumsvarma  matfettet mjukt och luftigt med

socker ,  rör  ner ett ägg i taget .

Blanda i mandel och mosad potatis .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen 40 - 50 minuter .

Låt kakan svalna innan den vänds  ut ur formen .


SERVERAS  ljummen , gärna med  vispgrädde  och bär 

som efterrätt ,  mm...himla gott !

eller kall som kaka till kaffet .


LYCKA TILL !

 

GAMMALDAGS " LÅDA " 4 PERSONER .

  


                          HEJSAN  !

Farmor gjorde det,  Mormor gjorde det ,

Mamma kanske också :

Gömde rester i en äggstanning 

Av bara hopvispade ägg, riven ost och 

mjölk, som gräddas i ugnen .

Allt från böcklingfileer  och skinkrester

till korv, kokta potatisar, olika grönsaker.

Eller inga grönsaker alls .

 Lätt som en plätt ! 

Rester från tidigare middagar  i veckan .


VARSÅGODA !

LYCKA TILL !




FARMOR ANNAS , PANNBIFFAR MED POTATISMOS , OCH ( LINGONSYLT ) GRÖNA ÄRTER , 4 PORT.(middag /lunchlåda).

 


                   HEJSAN !

Så himla gott !

Det var det bästa jag visste !

När jag var liten flicka .... !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g köttfärs

2 äggulor

1 tsk salt

2 - 3 kryddmått svartpeppar

1 - 2 dl grädde

2 msk flytande smör & raps

POTATISMOS:

600 g potatis

1 1/2 dl mjölk

salt å peppar 

1 msk flytande smör & raps

SERVERING :

250 g förvällda gröna ärter

+ persiljeblad 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ARBETA in grädden i färsen, lite i taget .

Tillsätt äggulor , salt och peppar.

Forma 8 biffar och lägg dem på vattensköljd

skärbräda .

Hetta upp smöret i en stekpanna och stek 

biffarna på svag värme , 3 - 4 minuter .

2)  POTATISMOS :

SKALA och skär potatisen i skivor .

Koka den mjuk i lättsaltat vatten .

Häll av vattnet .

Hetta upp mjölken och vispa ner den i 

potatisen till ett fluffigt mos , gärna med 

elvisp .

SMAKA AV med salt och peppar .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !