måndag 15 juli 2013

VANILJRUTOR med lingon och dajm. 16 bitar.

Här är en för mig ny favorit!
Lättbakade rutor fulla med godsaker.

150 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl frysta lingon
4 bitar Daim(112g)

Så här gör DU:
Rör smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen ett i sänder och rör
ytterligare en stund.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver
och vänd försiktigt ner det.
Bred ut smeten i en liten långpanna
36x24 cm, klädd med smort bakplåtspapper.
Strö över frysta lingon och grovhackad Daim.
GRÄDDA i 175 grader ca 25 minuter  eller
tills kakan fått fin färg och är genomgräddad,
känn med sticka.
Låt svalna något och skär sedan i rutor med en vass kniv.
Kallrörd vaniljsås till är gott.

mmm...så gott!
LYCKA TILL!

PERSIKOPAJ med hasselnötter och vanilj 12-14 bitar.

Hej igen!
Idag vill jag bjuda på en mumsig paj
som passar lika fint till kaffekalaset
som till efterrätt.
Dessutom räcker den till många.

MÖRDEG:
4 dl mjöl
3/4 dl socker
150 g smör
1 ägg
FYLLNING:
200 g hasselnötter
1 vaniljstång
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 STOR burk (825g)
konserverade persikor.

DEGEN:
Blanda mjöl och socker.
Tillsätt det KALLA smöret i bitar
och hacka samman till en grynig massa,
gärna i matberedaren.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt till en deg.
Tryck ut den i en stor paj-form , ca 26 cm
i diameter .
Ställ kallt i 30 minuter.
FYLLNINGEN :
Tag undan 1 dl hasselnötter och hacka dem grovt.
Mal resten.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Vispa ägg, socker och vaniljfrön ljust och pösigt.
Vänd försiktigt ner de malda nötterna.
Klicka ut smeten i pajskalet och lägg på de
avrunna persikahalvorna .
Strö över de hackade nötterna.
GRÄDDA i 175 grader ca 50 minuter eller
tills pajfyllningen " stannat " och pajen
fått fin färg.

SERVERA gärna med en klick iskall
vispad grädde eller glass.
HOPPAS ATT DET SMAKAR!