söndag 22 juli 2018

NÅGOT VARMT TILL GLASSEN ...TIPS !


TIPS!
                 HEJSAN !

...ger en god brytning .
Varför inte byta ut chokladsåsen mot varm punsch;
om det är vuxna som ska äta .
Lite snusmalet kaffe eller kaffepulver över, och man
har en både elegant och god efterrätt med minsta
möjliga jobb.

TACK !

KLAPPKRÄM , 4 PERS.



                        HEJSAN !

En härligt god gammaldags efterrätt
som serveras med gräddmjölk .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl mannagryn,
2 dl outspädd saft, t ex vinbärssaft ,
½ liter vatten,
socker ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA saft och vatten och ge det
ett uppkok .
Häll i grynen och låt krämen koka sakta
ca 5 minuter .
HÄLL upp den i en skål och vispa med
elvisp tills krämen är luftig och porös.
Smaka av den med socker .

TREVLIG SOMMAR !


KRUSBÄRSPAJ MED MARÄNGTÄCKE .



               HEJSAN !

En frisk och fin efterrätt ...
HÄR ÄR RECEPTET :
1 hg smör/margarin ,
2 dl kärnvetemjöl,
2 msk vatten,
FYLLNING :
3/4 liter snoppade krusbär,
2 äggvitor,
1 dl strösocker,
rivet skal av 1 apelsin,

SÅ HÄR GÖR DU :
NYP ihop smör och mjöl till degen
och arbeta sen ihop den med vattnet .
Lägg degen kallt 1 timme.
SÄTT ugnen på 200 grader och ta fram en
låg pajform.
Kavla ut degen och klä formen med den.
Nagga bottnen och grädda den halvfärdig.
ca 15 minuter.  Låt den svalna .
LÄGG bären över pajen och strö på hälften
av sockret .
Vispa äggvitorna hårt, tillsätt resten av sockret
och vispa ytterligare en stund .
Bred maräng-smeten över bären och strö på
apelsinskalet .
GRÄDDA 15 minuter i 150 grader .

En riktigt god paj till kaffet blev det !
TREVLIG SOMMAR !

HEMKOKT JORDGUBBSSAFT .




                        HEJSAN !

Jag märkte i affären idag att det var ett annat pris på jordgubbarna.
Som var bra mycket billigare och lika fina !
Så nu ska jag göra jordgubbssaft !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 liter jordgubbar (ca 3 kg)
1 liter vatten,

Till varje liter avrunnen saft:
5-6 dl strösocker,
1 krm BENSOAT ,

SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA och skölj bären.(  Har Du "saftmaja" använd den ,) annars,
Koka upp vattnet i en gryta.
Häll i bären och låt dem koka sakta under lock 10 min.
Rör då och då i grytan så de krossas .

HÄLL UPP massan i silduk som först vridits ur i hett
vatten, och låt sen massan självrinna i 30 minuter .
MÄT den avrunna saften och häll den tillbaka i den rena
grytan.
Koka upp, skumma noga och tillsätt sockret.
Låt saften koka upp igen (efter Du hällt i sockret)
under omrörning .
TA grytan av värmen och rör ut BENSOATET  med
lite av saften,  innan det rörs ner i saften.
(diska flaskor i hett vatten,  utan diskmedel, lägg sedan
flaskorna i ugnen i 75 grader för att torka, varma flaskor-varm saft)
FYLL saften på rena torra flaskor och tillslut dem genast .
LYCKA TILL !


TREVLIG SOMMAR !



LINFRÖBRÖD MED ROSMARIN , 2 ST



                    HEJSAN !

Förr om åren gjorde jag detta bröd lite då och då.
Så nu ger vi det en chans igen !
Vi
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst,
5 dl kallt vatten,
1 ½ msk strösocker,
1 ½ msk olivolja,
1 ½ dl linfrö,
½ dl vetekli,
2 tsk rosmarin,
12 dl vetemjöl special ,
1 msk salt.
SÅ HÄR GÖR DU :
Lös jästen i det kalla vattnet .
Rör ihop med strösocker, olivolja, linfrön,
vetekli, rosmarin och vetemjöl special .
Arbeta degen kraftigt, helst i maskin, i
12 minuter.
Arbeta sist in saltet.
Plasta in degen väl och låt den jäsa i
18 - 24 timmar i rumstemperatur.(låt degen jäsa i bunke, med plast över)
Sätt ugnen på 275 grader .
Forma med lätt hand 2 bröd av degen på
väl mjölat bakbord och lägg på bakpappersklädd plåt.
Sätt in dem i ugnen så fort den blivit varm .
Spreja bröden med  vatten och stäng snabbt ugnsluckan.
Baka i 12 minuter .
Sänk sedan värmen till 175 grader och baka ytterligare
30  minuter .
Låt svalna på galler utan bakduk.
Bröden går utmärkt att frysa .

LYCKA TILL !

TREVLIG SOMMAR !
S