lördag 4 januari 2014

SOCKERKAKA . 12 BITAR .

Prova denna ,jättegod faktiskt .
Ibland kan jag längta ihjäl mig
efter just sockerkaka .

2 ägg
1 dl socker
1/2 dl flytande matfett
1 1/2 dl mjölk (jag tog lättmjölk)
2 1/2 dl vetemjöl (med fullkorn )
2 tsk bakpulver

SMAKSÄTTNING:
rivet skal från 1/2 citron
eller
2 msk kakao+ 2 tsk vaniljsocker
eller
1-2 skalade äpplen skurna i klyftor+ kanel

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj och bröa en bakform (1 1/2  liter )
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda ner matfett och mjölk i smeten.
TILLSÄTT vetemjölet blandat med bakpulvret
och smaksättningen.
Rör till en jämn smet .
HÄLL smeten i formen och stick också ner
äppelklyftorna runt om.
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen
i ca 30-40 minuter .
Låt den svalna något i formen , stjälp sedan
upp den .

Hoppas att NI gillar den !

FESTLIG FLÄSKFILEPAJ 4 PORT.

Krämig paj, som kan ätas både varm och kall.

Vi börjar med DEGEN:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten .
FYLLNING:
1 FLÄSKFILE ca 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 orange paprika
ÄGGSTANNING:
4 ägg
250 g KESSELLA
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl AJVAR RELISH
1 1/2 dl lagrad riven ost
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:
PAJDEG:
Blanda mjöl och smör , gärna i matberedaren.
Tillsätt vatten och kör ihop till en deg-boll.
Svep in i plast och låt vila kallt i 30 min.
TRYCK eller kavla ut degen och lägg den i
en smord form, ca 24 cm i diameter.
Nagga skalet med en gaffel .
Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
FYLLNING:
PUTSA köttet , salta och peppra  runtom.
Bryn köttet runtom i smör i stekpanna.
Placera köttet i en eldfast form och stek
vidare i ugnen i ca 15 minuter.
Ta ut , och skär köttet i 1 1/2 cm tjocka skivor.
Kärna ur, skölj och skiva paprikan .
ÄGGSTANNING:
Vispa ihop ingredienserna .
Häll hälften av äggstanningen i formen.
Placera köttet och paprika i äggstanningen,
häll över resterande äggstanning.
GRÄDDA mitt i ugnen tills pajen fått gyllene
färg ca 35 minuter.
Känn med en sticka att pajen har stelnat helt .
GARNERING:
Färsk Timjan .

LYCKA TILL !

PASTA MED FÄNKÅL OCH LAX 4 PORT.

Hej !
Det här var jättegott !
Godare med strimlad fänkål än hel.

Prova detta!
250 g pasta t ex  PENNE
400 g  LAXFILE
2 ST fänkål ca 400 g
4 dl lätt CREME fraiche
tomat /basilika
2 dl SVECIA ost riven

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan .
Strimla lax och fänkål.
Fräs i smör /rapsolja 2-3 min.
Koka upp CREME fraiche och
blanda med pastan.
RÖR ner lax och fänkål.
Strö över osten .

mmm...så himla gott !

SMAKLIG MÅLTID !