tisdag 14 april 2015

FÄNKÅLSDOFTANDE SPENATSOPPA 6 POT.

Hej igen !

En gäng i veckan har jag SOPPA ,
denna veckan blir det den här .

1/2 purjolök
1 gul lök
3 msk smör / margarin
4 msk vetemjöl
1 1/2 liter buljong
375 g hackad spenat
1 tsk  MALEN  Fänkål
salt och peppar

Så här gör Du:
ANSA och strimla purjolöken .
Skala och hacka den gula löken .
Smält matfett i en gryta .
Lägg i löken och låt den bli mjuk.
Strö över vetemjölet och häll på buljongen.
Koka  tills löken är riktigt mjuk .
Sila buljongen och  tillsätt  spenat och fänkål .
Smaka av med salt och peppar .

SERVERA  soppan med förlorade ägg .

FÖRLORADE ÄGG :
Koka upp vatten i en låg vid  kastrull.
Tillsätt 2 tsk ättika  och 1 tsk salt per liter vatten .
Slå upp ägget i en kopp.
Se till att gulan är hel .
Låt ägget    försiktigt glida ner i det sjudande vattnet.
Ägget är färdigt efter ett par minuter.
Ta upp det med hålslev.

SMAKLIG MÅLTID !

BANANPLÄTTAR a' la PINOCCHIO 4 PORT.

Hej igen !

Smaka dessa goda plättar !

4 stora bananer väl  mogna
4 - 5 msk Maizena
örtsalt eller salt å peppar
3 - 4 msk olja

Så här gör Du:
MOSA bananerna och blanda dem väl med Maizena .
Smaka  av med salt å peppar eller örtsalt .
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Klicka ut smeten  , den flyter ut till tjocka plättar .
Stek dem läckert bruna på båda sidor .
Gott att servera med råris , stekt palsternacka
och en stark tomatsås .
Eller kanske på bröd  med ett stekt ägg över
likt parisare .

SMAKLIG MÅLTID !