onsdag 25 september 2024

MINA SUVERÄNT GODA VANILJBULLAR, CA 18 STYCKEN .

 


                          HEJSAN  !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

2 1 / 2  dl mjölk

25 g  jäst

75 - 100 g smör eller  margarin

1  ägg

1/4 tsk  salt

1 dl  strösocker

1 liter  vetemjöl 


VANILJKRÄM :
2  dl  grädde

2  msk  vetemjöl

2  äggulor

1  msk  strösocker

2  tsk  vaniljsocker

eller 

Marsan-kräm  från  paket 

PENSLING :
margarin eller smör ,

strösocker .


SÅ HÄR GÖR DU :

GÖR vetedegen  som  vanligt 

och  låt  den  jäsa .

BLANDA  under  tiden  alla  ingredienser 

utom  vaniljsockret  i  en  kastrull  och

sjud krämen  under kraftig  vispning .

RÖR  sedan  krämen  kall .

Det går  fortast  om  DU  sätter  kastrullen

i  kallt  vatten .

SMAKSÄTT med  vaniljsockret .

KAVLA  ut  degen  till en  långsmal

kaka , ca  1 1/2  cm  tjock och  drygt  

dubbelt  så  bred ,  som  det  runda 

mått  DU  väljer .

MARKERA  en  rad  med  rundlar .

LÄGG  på  en  klick  vaniljkräm ,

vik  över  degen  och  ta  ut  bullarna 

med  måttet .

PÅ  detta  sätt  blir  bullarna  fyllda  

med  vaniljkräm .

JÄS  och  grädda  i  250  graders  ugns -

värme  i  ca  8  minuter .

PENSLA  bullarna  med  margarin eller

smör,

 direkt  de  kommer  ut  ur  ugnen 

och  doppa  dem  i  strösocker .


Mums,  så himla  gott !

LYCKA  TILL !

KRONANS MUFFINS , 10 - 12 STYCKEN .

 


                        HEJSAN  !


i  KRONANS VÄLKÄNDA  kaka  har  man 

kokt  potatis  i  smeten .

SÅ  är  det  också  i  dessa  muffins ,  som  inte  

bara  är  saftiga  som Kronans  kaka utan 

också  är  luftiga .

Det   behövs inte mycket mandel - ändå är

mandelsmaken fin .

Extra  festliga  blir  de  med  lite  smält  block -

choklad  och  mandelspån  över .


HÄR ÄR RECEPTET :

2  kokta  kalla medelstora  potatisar

50  g  sötmandel

75  g  mjukt smör eller  margarin

1 1/2 dl strösocker

2 ägg 

rivet skal av 1/2 citron

3/4 dl vetemjöl

1 1/2 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
RIV  potatisen  på  rivjärn , 

mal mandeln (behöver inte skållas)

RÖR  matfett och socker  poröst ,

tillsätt  äggen ett i sänder och rör

kraftigt .

RÖR varsamt  ner potatis, mandel ,

citronskal och mjölet blandat med

bakpulvret .

FYLL  mycket  väl  smorda muffins -

formar till ca  hälften  och  grädda i

200 grader  tills  de  känns  torra ,  ca

15  minuter .


LYCKA  TILL !