måndag 2 oktober 2017

HÖST - STUBBE MED CHOKLAD 8 BITAR.



                            HEJSAN !
EFTER  ALL SOPPA,  MÅSTE  VI  HA  EN  GOD 
EFTERRÄTT ,
TILL  EFTERMIDDAGS- KAFFET  KANSKE !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg ,
1 1/2  dl  socker ,
3/4  dl  potatismjöl ,
2  msk  kakao,
1  tsk  bakpulver ,

FYLLNING :
4  dl  vispgrädde ,
1 - 2  bananer ,

GARNERING :
300 g  gul  marsipan (eller  valfri  färg )
mörk  choklad ,
PYNTGELE

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt.
Blanda  potatismjöl,  kakao  och  bakpulver 
och  sikta  ner  i  smeten .
BLANDA  försiktigt  och  häll  smeten  i  en
bakpappersklädd   långpanna .
Grädda  i  225  grader  ca  5  minuter .
VÄND  upp  på  sockrat  papper  och  låt  svalna .
Vispa  grädden  och  bred  över  bottnen .
SPARA  LITE  AV  GRÄDDEN.
STRÖ  över  skivad  banan  och  rulla  ihop 
från  kortsidan .
JÄMNA  till  kanterna  och  bred  resten  av  grädden
utanpå  rullen .
KAVLA   ut  marsipanen  och  lägg  över  rullen  .

GARNERA :  Valfritt  mönster  med  smält 
choklad  och  PYNTGELE , (ex  en gren över rullen,) och några enstaka blad-löv)

LYCKA  TILL !


               
                     

SKÅNSK KÅLSOPPA 4 PORT.




                            HEJSAN !

SKÅNSK  KÅLSOPPA ,  är  ju  speciellt , med
ox-buljong, kryddpepparkorn,  lagerblad,  och..

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600  g  strimlad  vitkål ,
300  g  rimmat  fläsk ,
2  stora  morötter ,
4  potatisar ,
1 1/2  liter  vatten ,
1 ox-buljongtärning ,
½  tsk  salt ,
6  kryddpepparkorn ,
1  lagerblad ,
1  bunt  hackad  persilja ,
senap ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  vitkålen  fint ,
skär  fläsket  i  tärningar .
Skala  och  skiva  morötter  och  potatis .
Koka  upp  vattnet  med  tärning,  salt, peppar ,
kryddpepparkorn  och  lagerblad .
Lägg  i  kål ,  potatis , morötter  och  fläsk .
KOKA  under  lock  i  30  minuter .
Strö  över  persilja  och  servera  med  senap, 
hårt  bröd  och  smör .

SMAKLIG  MÅLTID !

FAMILJESOPPA 4 PORT.



                      HEJSAN !

DEN  här  soppan  är  lite  annorlunda  med  FALUKORV
och  RIMMAT  SIDFLÄSK .
Men  ALLA   älskar  den ,  stora  som  små !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150  g  rimmat  sidfläsk ,
1  purjolök ,
1  burk   hela  tomater ,
1  liter  buljong ,  (tärning)
1  paket  = burk,  vita  bönor  i  tomatsås ,
200  g  falukorv ,
salt  och  peppar,
gräddfil ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  fläsket  i  småbitar, (ta bort det alltför  feta,  om Du  känner  så)
Fräs  bitarna  utan  matfett  i  en  gryta .
Låt  den  strimlade  purjolöken  fräsa  med  en  stund .
Häll  i  tomater  och  buljong .
Koka  soppan  ca  10  minuter .
TILLSÄTT  bönorna  och  koka  sakta  ytterligare 
några  minuter.
SMAKA  AV .
STRIMLA  korven  och  fräs  den  lätt  -
den  serveras  separat  till  soppan .
En  klick  gräddfil  i  varje  soppskål
förhöjer  smaken .

SMAKLIG  MÅLTID  i  HÖSTRUSKET !


MÄTTANDE GULASCHSOPPA 4 PORT.



               HEJSAN !

HEMLAGAD   GULASCHSOPPA ....mmm ,
mycket  godare  än  färdigköpt .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
400  g  nötfärs ,
1  msk  matfett ,
5  potatisar ,
1  morot ,
2  gula  lökar ,
½  röd  paprika + ½  grön  paprika + ½  orange  paprika,
6  dl  vatten ,
4  dl  mjölk ,
1  vitlöksklyfta ,
½  dl  TOMATPURE' ,
2  tsk  salt ,
1 tsk  grovmalen svartpeppar ,
2  tsk  oregano ,
1  msk  paprikapulver ,
1  tsk  körvel ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  potatis  och  morot .
Skala  och  hacka  lökarna .
Skär  potatis  och  paprikor  i  tärningar ,
men  spara  1  potatis  som  rivs  fint  senare .
BRYN  färsen  i  en  gryta  och  tillsätt  löken .
Lägg  i  potatis-  och  paprikatärningar .
RIV  moroten  och  den  sista  potatisen  (fin-riv)
och  lägg  ner  det  i  köttfärsröran .
Tillsätt  vatten ,  mjölk,  pressad  vitlök  och 
TOMATPURE' .
LÅT  soppan  koka  ca  10  minuter .
Smaksätt  med  salt  och  kryddor .

SMAKLIG  MÅLTID  i  HÖSTRUSKET !