tisdag 23 januari 2024

FARMORS , JÄTTEGODA KATRINPLOMMONKAKA 6 - 8 pers . - efterrätt .

 


                     HEJSAN  !


Den här katrinplommonkakan hade vi som efterrätt ,  mm...himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g kärnfria  katrinplommon 

25 -30 g sötmandel

4 msk strösocker

3 dl vispgrädde

1/2 vaniljstång

75 g smör / margarin

4 äggvitor


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 175 grader .

2,  LÄGG katrinplommon i en smord  ugnssäker form .

3,  SKÅLLA  mandeln .  Hacka den grovt.  

Strö den över katrinplommonen .

4,  VISPA  äggulor och socker poröst .

5,   KOKA upp grädden med vaniljstången snittad 

på längden .

6,  TAG upp vaniljstången  och häll den kokande 

grädden över äggulorna under kraftig vispning .

Tillsätt fettet .  Rör om tills det är smält .

Låt  krämen svalna ..

7,  VISPA  äggvitorna  till hårt skum .

Rör först ner hälften i äggsmeten  och vänd därefter

försiktigt ner resten .

8,  HÄLL smeten över katrinplommonen .

9,  GRÄDDA på galler  i nedre delen av ugnen ca 30 min.

10,  SERVERA KAKAN VARM ELLER  LJUMMEN 

MED VISPAD GRÄDDE .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !


SÖNDAGS - FAT , 4 PERS .

 


                     HEJSAN  !

Den här rätten gillar vi alla  här .

Varsågoda Ni också !

Tillagningstid  ca 40 min.


HÄR ÄR RECEPTET :
ca  400 g  fläskfil'e  eller ytterfile'

smör eller margarin

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 hackad gul lök

175 - 200 g färska eller 

djupfrysta champinjoner

1 tsk paprikapulver

1/2 msk pressad citronsaft

1 dl buljong

2 dl vispgrädde

4 tomater

2 -3 dl riven ost ,  t ex Svecia


SÅ HÄR GÖR DU :

1, SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

2,  PUTSA filen .  Skär den i 1 1/2 cm

tjocka skivor .

3,  BRYN skivorna ca 2 minuter på varje 

sida i lite fett .

Salta och peppra .

4, LÄGG skivorna i en smord ugnssäker

form .

 5,  ANSA och skölj de färska champinjonerna.

Dela dem eventuellt .

6,  BRYN  champinjonerna i lite fett i en 

stekpanna och låt löken bryna med mot slutet.

Tag pannan från värmen och strö över paprika-

pulver.

Rör om och tillsätt citronsaft, buljong, och

vispgrädde.  Låt allt koka ett par min.

Smaksätt .

7,  HÄLL såsen över köttet .

8,  SKÄR tomaterna i klyftor och lägg i 

formen .   Strö över osten .

9,  GRATINERA på galler mitt i ugnen 

tills osten fått fin färg , ca 10 minuter.

10,  SERVERA med pasta och sallad .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !





MINA MANDELKAKOR , mm...! 20 ST.

 


                      HEJSAN !


DET  här receptet på sega mandelkakor blev resultatet av 

ett litet misslyckande .

Egentligen skulle det bli bottnar till biskvier, men de flöt 

ut så förskräckligt så de gick inte att använda .

De blev jättegoda,  trots allt, sega i mitten men knapriga

runt om i kanterna .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mandelmassa

1 dl strösocker

1 äggvita 

2 msk vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :

1,  RIV mandelmassan och blanda med 

övriga ingredienser .

2,  KLICKA  ut på  en  plåt  och  grädda 

i 175  grader ,  i  ca  15 minuter .


LYCKA TILL !

ÄNTLIGEN FREDAG ! KOKOSGRÄDDIG LAXGRYTA MED MANGO , 4 PORT .

 


                   HEJSAN  !

KOKOS  är middagens  gemensamma nämnare .

I grytan är det kokosmjölk som gör den krämigt god .

Chokladkakorna , som serveras till kaffet är fyllda

med en ljuvligt god kokoskräm .

Vilken härlig fredag !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 knippe salladslök

1 tsk olja

1 burk passerade tomater 400 g

1 burk kokosgrädde 400 ml

2 dl vatten

2 msk fiskfond 

salt , peppar, strösocker

150 g pakchoi  eller babyspenat

500 g laxfile' utan skinn

150 g sojabönor

eller sockerärter

2 dl tärnad mango,

fryst 

GARNERING :
rostade cashewnötter

1 salladslök , se punkt 1

TILLBEHÖR :

basmatiris 


SÅ HÄR GÖR DU :
1, ANSA  och skiva salladslöken .

Lägg undan en liten näve av den 

gröna delen till garnering .

2, FRÄS  salladslöken i en gryta

med olja .  Tillsätt tomater,  kokos-

grädde, vatten och fond .

Koka upp och låt sjuda några minuter.

Smaka av med salt, peppar och socker .

3,  ANSA  och strimla pak  choi grovt.

Skär laxen i kuber .

4,  VÄND ner pak choi och lax och låt 

sjuda, 4 minuter .  Vänd ner sojabönor

och mango och låt allt bli varmt .

5,  ROSTA  cashewnötterna i en torr 

stekpanna .

6,  VID SERVERING :
TOPPA grytan med cashewnötter .

Strö över den strimlade salladslöken, se punkt 1.

SERVERA med Basmatiris  och små tomater .

CHOKLADCOOKIES******    

SMAKLIG MÅLTID !


MINA SUPERGODA DUBBLA KOKOSDRÖMMAR , ca 25 st .

 


            HEJSAN  !

Riktigt enkla kakor , kul att göra !

HÄR ÄR  EN  VARIANT PÅ DE TRADITIONELLA   DRÖMMARNA .

SOM SERVERAS MED CHOKLADKRÄM EMELLAN .

SJÄLVKLART KAN DU BJUDA KAKORNA ENKLA SOM DE ÄR :

  

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g  Smör /Margarin

1 1/2 dl  socker

2 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl kokos

2 tsk hjorthornssalt

ca  5 dl vetemjöl 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,   BLANDA  smör , socker och vaniljsockerporöst .

2, ARBETA  in kokos, hjorthornssalt och mjöl.

3,   RULLA  till runda kulor och grädda i 150 grader

i 20 minuter .


CHOKLADKRÄM:

1 dl vispgrädde

200 g choklad 

1, VÄRM grädden , den får inte koka .

2,  HACKA chokladen och rör ner den .

Låt detta stelna helt .

3,  VISPA sedan upp detta .till en tjock kräm .

BRED  chokladkrämen på hälften av kokosdrömmarna

och lägg på resterande som lock .


HIMLA GODA  !

LYCKA TILL !