tisdag 24 november 2020

KYCKLINGWOK MED KOKOSMJÖLK , 4 PORT .




                                        HEJSAN !


VI  måste  ju  äta,  om  vi  ska  orka  JULBAKA ?
Det  här  var  jättegott  det  åt vi  häromdagen ,
Med  purjolök ,  paprika  och  ingefära ,  mmm... !

HÄR ÄR  RECEPTET :
4  kyckling  FILEER  a '  125 g
1  purjolök 
1  röd  paprika
1  burk  bambuskott
ca  400 g
2-3 cm  ingefära , färsk
3  msk  olja
1  burk  minimajs
a' 400 g
1  burk  kokosmjölk a'  400 g
1/2  citron
1-2  tsk  salt
1-2  krm  vitpeppar 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  KYCKLINGFILEE'RNA i  strimlor .
Skölj  purjolök  och  paprika .
Skär  purjolöken  i  sneda  skivor  och  paprikan
och  bambuskotten  i  smala  strimlor.
Skala  och  finstrimla  ingefäran .
HETTA  upp  oljan  och  bryn  kycklingköttet  
hastigt  under  omrörning .
Ta  upp  och  lägg  på  ett  fat .
STEK  purjolök,  paprika,  bambuskott,  ingefära
och  minimajs ,  en  kort  stund .
TILLSÄTT  kycklingen  och  rivet  skal  från 1/2 citron.
HÄLL  på  kokosmjölken  .  KOKA   allt  i  1-2  minuter .
Smaka  av  med  lite  salt  och  peppar .
SERVERA  med  lite  risnudlar  eller  ris .

SMAKLIG  MÅLTID  !


LUSSEKATTER TILL LUCIA , MED SAFFRAN OCH K.... .





                                         HEJSAN  !

FÖRRA  ÅRET  BAKADE JAG DESSA LUSSKATTER  MED  SAFFRAN,
KESELLA OCH  KARDEMUMMA , SÅ  HIMLA  GODA  DE  BLEV  !
SÅ  DE  HÄR  MÅSTE  JAG  GÖRA I  ÅR  IGEN . .
30 - 40  mindre  bröd  eller  större bröd = 1 stor  lussekatt  att  sätta  ljus i 
                                                                   eller  1  krans  med ljus i .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
100  g  smör /margarin
5  dl  mjölk
50  g  jäst
250  g  kesella
1/2  tsk  salt
1 1/2  dl  strösocker
1  ägg
1  g  saffran   (2  pkt)
1 1/2  tsk  kardemumma 
ca  14  dl -  15  dl  vetemjöl BERTE QVARN .

GARNERING  OCH  PENSLING :
ägg,  russin 
UGN  : 225  GRADER  för  mindre  bröd
OCH  200  GRADER  för  STÖRRE .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT fettet,  häll  på  mjölken  och  kesellan   och  värm  till  37  grader .
Rör  ut  den  smulade  jästen  i  degspadet .
TILLSÄTT  ägg,  socker,  salt,  saffran  och  kesellan  och  det  mesta  av 
mjölet .   ARBETA  degen  väl  och  låt  den  jäsa  30  minuter .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den .
Baka  ut  på  olika  sätt .  JÄS  i  ytterligare  30  minuter .
PENSLA  brödet  med  ägg  och  dekorera  med  russin  och  grädda  mitt  i  ugnen 
ca  8  minuter  för  små  bröd  och  längst  ner  i  ugnen  15 - 20  minuter  för 
stora  bröd .

SÅ  HÄR  BAKAR  DU  UT  DEGEN  :
ENKEL  LUSSEKATT :
Rulla  till  smala  längder , ca  25  cm  och  rulla  
in  ändarna som  till  ett  S .

DUBBELL  LUSSEKATT :
Som  ovan  men  2  enkla  lussekatter  läggs  i  ett kors  på  mitten.
 
GOD - JUL  !



MORMOR ELLAS , VANILJHORN , 50 ST. JUL- BAKET !




                                         HEJSAN  !

 " DET  BLIR  INGEN  JUL ,"  OM  INTE  MORMOR  ELLAS ,  VANILJHORN  BAKAS ,
SA  MAMMA  VARJE  JUL !
MEN DE VAR  SÅ  GODA,  SÅ VI , MIN SYSTER Å JAG HJÄLPTE GÄRNA  TILL 
ATT  BAKA  DEM .

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g  smör / margarin 
4 1/2  dl  vetemjöl, BERTE QVARN 
2  msk  vaniljsocker
UGN  :  175  GRADER
GARNERING :
Strösocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
BLANDA  snabbt  samman  alla  ingredienser  till  degen .
LÅT  den  vila  någon  timme  i  kylskåpet .
DELA  degen  i  50  bitar  som  rullas  till avsvalnande  horn 
och  läggs  på  bakpappersklädd  plåt .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  12  minuter .
DOPPA  de  HETA  kakorna  i  strösocker.

GOD  JUL !