onsdag 7 september 2011

INDISKT UGNSRIS. 4 PERS.

Det här var gott.

1 1/2 dl ris
1/2 tsk salt
1 tsk curry
1 burk redd hönssoppa
2 dl vatten
1/2 dl vispgrädde

GARNERING:
4 Hårdkokta ägg
delade en gång.
oljebrynta halverade mandlar.

Så här gör DU:
Smöra en ugnsfast form.
Blanda riset med curry å salt,
häll det i formen.
Blanda hönssoppan med vatten
å grädde,häll soppan över riset.
Smöra en bit folie och lägg över formen.

UGN:175 GRADER.40-50 MIN.

Märkte DU att DU inte behöver koka riset innan.

Hoppas det smakar.
LYCKA TILL1

PAJ MED LÖK OCH SVAMPFYLLNING. 4 PORT.

Svamptider, jaa,det är härligt.

PAJDEG:
2 dl vetemjöl
75 g smör/margarin
2 msk vatten
FYLLNING:
2gula lökar
1 msk smör/...
200 g blandsvamp/kantareller
eller champinjoner
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ost
1/2 tsk paprikapulver

Så här gör DU:
Hacka samman smör och mjöl
till en grynig massa.
Tillsätt vattnet,arbeta ihop
till en deg.
Ställ kallt i kylskåpet 30 min.
Förbered fyllningen.
Skala och skiva löken.
Fräs i stekpanna.
Lägg i svampen,låt den fräsa
några minuter.
Sätt UGNEN på 200 grader.
Vispa ägg och mjölk.
Blanda ner ost å paprikapulver.
Kavla ut pajdegen och klä en
ugnssäker form med den.
GRÄDDA pajen i 15 minuter.
TA UTPAJEN FRÅN UGNEN.
Fördela lök och svamp i pajskalet.
Häll på ostblandningen.
GRÄDDA i ugnen tills äggstanningen
stelnat och fått fin färg,
ca 20-25 minuter.
SERVERA med sallad.

SMAKLIG MÅLTID!

SNABBISAR. 15 ST.

Det var tomt i kakburken,
affären var stängd.
Begäret efter något "litet"
var stort.
Det var då de här läcker-
heterna kom till.

1 pkt fryst smördeg,5 plattor.
1 burk krossad ananas
PENSLING:
1 ägg
GARNERING:
Pärlsocker

Så här gör DU:
TINA smördegen och kavla
ut plattorna något.
SKÄR varje platta i tre bitar.
LÄGG 1 tsk ananas-kross på
varje bit,vik fyrkanterna till
trekanter och tryck med en gaffel
ihop sidorna.
LÄGG BRÖDEN på smord plåt,
pensla med uppvispat ägg och
strö på pärlsocker.
GRÄDDA i 225 grader 12-15 min.

Så löste vi det.
jättegott!

LYCKA TILL!

ÖCKERÖ-KAKOR. 8 ST.

ÅÅÅ...Så himla goda,
en liten specialitet från
ÖCKERÖ.
KARDEMUMMA, ger brödet
dess speciella smak.
mmm..

100 g smör
5 dl vatten
1 paket TORRJÄST
1/2 socker
1 dl vetekli
1/2 msk finstött
kardemumma.
2 liter vetemjöl

Så här gör DU:
SMÄLT SMÖRET,häll på vattnet
och värm till ca 45 grader.
BLANDA torrjäst,socker,salt,mjöl,
vetekli och kardemumma och
tillsätt smörvattnet.

ARBETA SAMMAN till en smidig deg.
Låt den jäsa i ca 1 timma.
ARBETA sedan upp degen på bakbordet.
DELA den i 8 delar,som vardera formas
till en rund bulle och kavlas ut till
en 1/2 cm tjock kaka.

NAGGA kakan på båda sidor och
låt jäsa i ca 30 min.
GRÄDDA i 275 grader ca 5 minuter.
LÄGG på en bakduk när de är klara.

Underbart goda med bara smör på.mmmm.
LYCKA TILL!

KALLJÄSTA BULLAR 30 ST.

Frukost i ottan?
Kalljästa bullar jäser över
natten och gräddas på morgonen.

HIMLA BRA!

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl
PENSLING:1ägg el mjölk
UGN:250 grader

Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke
och lös den i det kalla
vattnet.
Tillsätt salt,grahamsmjöl
och nästan allt vetemjölet.
Arbeta degen KRAFTIGT.
RULLA bullar.
Placera dem med lite mellanrum
i ett fint mönster på plåt
med bakplåtspapper.
Fukta en ren kökshandduk
med kallt vatten,lägg den
över bullarna och ställ dem
i kylen att jäsa över natten.
(10-12 timmar)
PENSLA med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
SVEP in bullarna i handdukar
så håller det värmen längre.

HA EN TREVLIG FRUKOST.
LYCKA TILL!

LUNCH-MACKA MED FRUKT Å NÖTTER. 1 PERS.

Hej,nu är jag igång igen.

Den här är god kan NI tro!

Droppa lite OLJA på en
skiva GOTT BRÖD och lägg
på en näve SALLAD.
Skiva lite GRILLAT KYCKLINGKÖTT
och lägg det snyggt på salladen.
Blanda 2 MSK FÄRSKOST med ÖRTER,
tex timjan,dragon och persilja
och 1 TSK OLIVOLJA.
Klicka ut krämen på köttet.
Toppa med TÄRNAD MANGO och
FINSKURET ÄPPLE.
Garnera med lite kryddgrönt.

jättegott, prova DU också!
LYCKA TILL!