fredag 12 augusti 2011

GRILLAD LAMMLEVER MED SOMMARSALLAD OCH TOMATER. 4-5 PERSONER.

Gillar NI lever? mmm...så gott.

Jag bjuder på detta.
1 1/2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1-2 msk färsk rosmarin
peppar
700 g lammlever skuren
i 1-1 1/2cm tjocka skivor

TOMATSALLAD:
5 tomater med kraftig smak och doft
toppen av en färsk lök
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
salt o peppar
1 msk olivolja

SOMMARSALLAD:
8 små morötter
1/2kg ärtor med skida,
t ex sockerärtor
6-8 salladsblad
2 dl yoghurt naturell
(gärna ekologisk,den är tjockare)
1/2- 1 vitlöksklyfta
salt o peppar
2 msk färskklippt dill

TILLBEHÖR:
1,2 kg färskpotatis
(om det är säsong)

Så här gör DU:
Blanda olja,balsamvinäger,
krossad vitlök,rosmarin,salt
och peppar i en skål och låt
leverskivorna ligga knappt
1 timme i marinaden,dvs den
tid det tar för grillen att bli klar.
Om vädret inte tillåter grillning
utomhus går det bra att grilla i ugnen.

Gör under tiden iordning tomatsalladen.
Lägg tomatskivor på ett fat,strö över
tunna skivor löktopp och häll över
dressing.
Det är viktigt att först blanda vinäger
med senap,salt och peppar och sedan
låångsamt vispa ner oljan så att dressingen
emulgerar,dvs tjocknar.
Tillsätt ev lite vatten.
Droppa sedan dressingen över salladen
och låt den stå och dra tills den ska serveras.

Låt marinaden rinna av levern och grilla skivorna
ganska nära glödbädden 3-4 min på varje sida.

Skär morötterna i mindre bitar och blanda
med ärtor och hackade salladsblad.
Blanda yoghurten med hackad vitlök,salt,peppar
och färsk dill och använd som dressing.

Koka potatisen 15-20 min.

Så nu är det klart.
Det tar en stund att pilla med,
men kanske är Ni flera och kan
hjälpas åt.

TREVLIG KVÄLL!
LYCKA TILL!

ÖRTDOFTANDE RÄKRIS. 4 PORT.

Att servera en sallad med
ris och räkor är alltid uppskattat.

3 dl jasminris
1 kg räkor med skal
1 salladshuvud
ev lite rosesallad
225 g frysta gröna ärtor
225 g fryst grön sparris
1 dl färska örter
1 dl riven parmesanost

SÅS:
100 g philadelphia ost
2 dl creme fraiche
1 dl hackad basilika
el 1 msk torkad
1 vitlöksklyfta
1 krm salt

Så här gör DU:
Koka riset enl förpackningenens
anvisningar.
Låt det svalna.
Skala räkorna.
Strimla salladen fint.

Koka ärter och sparris
enl anvisningarna på förpackningen.

Blanda ris,räkor,sallad,ärter,
sparris och örter.
Hyvla parmesan-osten över sist.

SÅS:
Vispa ost och creme fraiche
med el-visp.
Rör ner basilikan i ost-
blandningen.
Pressa i vitlöken och smaka av
med salt.

Recepten som handlar om RÄKOR
bjöd vi på för ett tag sen.
Vilket var ett lyckat kast.

PROVA DU OCKSÅ!
LYCKA TILL!