onsdag 14 maj 2008

ROTMOS MED KÖTTKORV 4 PORT.

Kolla här då´!

1 kg kålrot
400 g morötter
700 g potatis
1 köttbuljong
1 msk smör
salt o peppar
300 g köttkorv
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad

Gör så här!
Koka kålrot o´morot i 30 min.
i buljong.
Tillsätt potatis och koka
tills allt är mjukt.
Tillsätt,salt o´peppar
spara spadet som Du kokat allt i .
Tag fram en kastrull , lägg i
kryddpepparkorn ,lagerblad
och vatten .
Låt detta koka upp .
Nu kan Du lägga i köttkorven,
det ska vara så mycket vatten
att det täcker korven.och koka i 20 min.

Nu ska Du göra rotmoset,
mosa kålrot morot o´potatis
späd med spadet och lägg i smörklicken.

Servera med senap och knäckebröd.

mmm, barndomsminnen!

MOROTSPLÄTTAR med ÄPPLESALLAD

Vispa ihop:
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 dl lättmjölk

Tillsätt:
2 ägg
2 dl rivna morötter
+1 dl lättmjölk till.
Rör ihop,blanda i smeten
1 msk flytande smör eller marg.
Grädda Plättar.

Servera med en sallad av
2 dl riven salladskål
1 äpple
1/2 dl lingonsylt. eller
1 päron istället för lingonsylt.

Så himla go´a !

SENAPSSÅS. TILL SKALDJUR 2 DL

denna är jättegod till KRABBA

1 dl GROVKORNIG SENAP
söt o´stark
1 dl TURKISK YOGHURT
1 msk DIJONSENAP
1/2 msk HONUNG
Blanda ihop alla ingredienserna
i en skål till en krämig sås.

oj va´gott!

FRUKTSALLAD MED KOKOS 2 PORT.

Vad sägs om detta!

1 BANAN
1 KIWI
1APELSIN
1/2 LIME
2 msk KOKOS

Gör så här :
Skala banan och kiwi.
Skär frukten i bitar,
pressa över lime och strö över kokos.
Servera som DESSERT.

Läskande gott!

FRASIGT BRYTBRÖD 4 ST.

Ett smakrikt gott bröd ,prova själv!

100 g färsk BLADSPENAT
5 dl VATTEN
50 g JÄST
2 msk OLIVOLJA
2 1/2 tsk SALT
ca 14 dl VETEMJÖL SPECIAL
50 g grovhackade VALNÖTSKÄRNOR
3/4 dl SOLROSFRÖN.

GÖR SÅ HÄR:
Skölj spenaten väl och låt den rinna av .
Mixa samman spenaten och vattnet
till en slät konsistens.
Värm till fingervarm temperatur.
Smula ner jästen i en degbunke
och häll över den ljumma degvätskan.
Rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt olivolja , salt o´vetemjöl.
Arbeta samman till en blank o´
smidig deg.
Täck bunken med en bakduk o´låt
degen vila i en timme.
Stjälk upp degen på mjölat bakbord
och knåda samman den.
Dela i 4 lika stora bitar.
Kavla ut varje bit till måtten
15/35 cm .
Strö över de hackade valnötskärnorna
och solrosfröna och rulla samman från
långsidan. Tvinna varje deglängd
några varv och lägg på bakpappersklädd plåt.
Ställ bröden att jäsa i 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Duscha de färdigjästa bröden lätt
med vatten från en blomsterflaska,
och ställ in dem i mitten av ugnen.
Grädda i 12-15 minuter.
Låt kallna UTAN bakduk
så blir de frasiga.

Kanske lite ovanligt ,men jättegoda,
med en härlig smak av spenat,valnötter o´solrosfrön.

CITRONÄPPELSÅS. 4 PERSONER.

2 dl GRÄDDFIL
1 dl MAJONNÄS
1 syrligt ÄPPLE
finrivet skal av 1 CITRON
2 msk finskuren PURJOLÖK
av det vita på purjon
2 msk finhackad DILL
SALT o SVARTPEPPAR

Gör så här:
Rör samman gräddfilen och majonnäsen
Skala och grovriv äpplet.
Blanda ner tillsammans med citronskalet ,
purjon och dillen.
Salta och peppra.
Vill Du ha lite extra citronsmak
kan Du tillsätta lite färskpressad citronsaft.
Ställ kallt att dra en stund.
Servera till FISK

friskt o´gott!