måndag 16 november 2015

KORGBRÖD MED POLENTA , ÄPPLE OCH ÖRTER . 2 BRÖD.

HEJSAN ! Nu ska vi baka Bröd...å ..mmm, det här är jättegott ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 DL POLENTAGRYN . 5 DL VATTEN . 25 G JÄST . 2 TSK SALT . 2 MSK OLIVOLJA . 2 MSK HONUNG ELLER SIRAP . 2 GROVRIVNA ÄPPLEN . 1/2 DL FÄRSK ROSMARIN OCH OREGANO HACKAT . CA 13 DL LJUST OCH MILT FULLKORNSVETEMJÖL . UGN :175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : LÄGG Polentagrynen i en degbunke . Koka upp vattnet och häll det över grynen . Rör om och låt svalna till 37 grader . SMULA ner jästen och tillsätt salt, olivolja, honung ,rivna äpplen ,och nästan allt fullkornsvetemjöl . Arbeta ihop till en smidig deg . Låt den jäsa under bakduk , ca 40 minuter . ARBETA ihop degen på mjölat bakbord och forma den till 2 bröd. Mjöla 2 brödkorgar och tryck ner degen i dem . Låt jäsa 15-20 minuter . VÄND upp bröden ur korgarna på plåt med bakplåtspapper . Låt bröden jäsa i ytterligare 20 minuter . GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter . Låt bröden kallna på galler . LYCKA TILL !

HALLONSMOOTHIE 2 GLAS.

HEJSAN ! När jag har bestämt mig för att baka lite av varje , då ställer jag mig inte , för att laga mat. Istället kan det bli en SMOOTHIE , prova Ni också ! HÄR ÄR RECEPTET : MIXA 300 g Hallon , med 2 dl Tranbärsjuice . TILLSÄTT 2 dl Vaniljyoghurt , och kör några varv med mixern . Häll upp i glas. Det gick väl snabbt eller ? LYCKA TILL !

KOKOSKAKOR MED LIME 20 ST.

HEJSAN ! mmm...HIMLA GOA' ! 50 G SMÖR , 1 1/2 DL FLAGAD MANDEL , RIVET SKAL av 1 LIME' , 1 DL STRÖSOCKER , 1 TSK BAKPULVER , 3 DL KOKOSFLINGOR , 1 ÄGG , UGN: 175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : SMÄLT SMÖRET, i en kastrull, ta kastrullen från värmen . TILLSÄTT flagad MANDEL , LIMESKAL , och STRÖSOCKER . BLANDA BAKPULVER och KOKOS . VÄND ner i det SMÄLTA SMÖRET och tillsätt ÄGGET . KLICKA ut smeten på Bakplåtspapper och Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter . HOPPAS ATT DE FALLER ER I SMAKEN !

SAFFRANS-KAKA MED SÖTNINGSMEDEL 8 - 10 BITAR.

HEJSAN! Nu närmar sig ADVENT, med stormsteg. Det här är en saftig och fin kaka med härlig smak av SAFFRAN, som passar fint till en kopp nybryggt kaffe eller te . HÄR ÄR RECEPTET : 4 DL VETEMJÖL , 1 DL STRÖSÖTNINGSMEDEL , 2 TSK BAKPULVER , 1/2 FÖRPACKNING SAFFRAN 0,5 G 100 G SMÖR/MARGARIN , 1 ÄGG , 1 1/2 DL MJÖLK . UGN 200 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU: SMÖRJ och BRÖA en kakform ca 1,5 liter . BLANDA MJÖL, SÖTNINGSMEDEL, BAKPULVER och SAFFRAN i en skål , gärna i matberedaren. FINFÖRDELA SMÖRET i blandningen till en grynig massa . TILLSÄTT ÄGG, och MJÖLK och arbeta ihop till en smet . KLICKA ut smeten i formen och GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 30 minuter . LÅT svalna något innan den stjälps upp . TREVLIG FIKASTUND !