lördag 27 augusti 2011

ÄPPELSKALS--MARMELAD. 1 BURK.

Hur låter de',men det är inte så dumt.

Koka ÄPPELSKAL OCH KÄRNHUS FRÅN
6 RÖDA ÄPPLEN
tillsammans med 2 MSK CITRONSAFT,
1 KANELSTÅNG OCH 2 DL VATTEN i 5 min.

Sila bort skal, kärnhus och kanelstång,
pressa lätt med en sked i silen så saften
rinner ner ordentligt.

Koka upp igen tillsammans med 2 DL SYLTSOCKER.
Låt koka 3-4 min.
Häll upp MARMELADEN på ren glasburk.

Jag tycker att DU ska prova.
LYCKA TILL!

Det är alltid kul att ge bort kanske!

FALUKORV PICCATA. 4 PORT.

mmmm....
Piccata är egentligen en
italiensk specialitet.
Det är små kalvschnitzlar
som doppas i en parmesan-
smet och steks gyllenbruna.mmmm...
Men nu tar vi den Svenska varianten.

400g falukorv
1/2 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl riven Västerbottenost
1 krm salt
1 krm peppar
matfett till stekning
TOMATSÅS:
1 gul lök
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 klyfta vitlök
1 msk torkad salvia, söndersmulad
eller 3 msk färsk salvia
salt å peppar
TILLBEHÖR :
Ris.

Så här gör DU:
Skär korven i centimeter-tjocka skivor,
vänd skivorna i mjöl.
Vispa äggen i en skål,
rör ner ost,salt å peppar.
Vänd korvskivorna i ostsmeten
och stek på medelvärme ca 2 min på
varje sida tills de fått färg.

Skär löken i skivor och bryn i olja
i botten på en kastrull.
Häll på tomatkross,buljongtärning,
vitlök och salvia.
Koka upp och sjud ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.

mmm...
Så himla gott!
Prova DU också.

LYCKA TILL!

KORVSOPPA MED GRÖNSAKER. 4 PORT.

Säkert har DU korvstrimlor kvar,
från den "blommande" falukorven.
Strimlorna använder DU i denna
goda soppa.

100-150 g falukorv
1 morot
2 medelstora potatisar
2 msk fett
1,2 liter vatten
2 buljongtärningar
(kött-eller grönsaks-)
1 paket djupfrysta
sockerärter
10-15 st rädisor
1/2 slanggurka
1 knippe gräslök

Så här gör DU:
Skär korven och moroten
i mycket små tärningar.
Skala och skiva potatisen tunt,
dela skivorna fyra gånger.

Smält matfettet i botten
på en rymlig kastrull.
Fräs först morotstärningarna,
därefter potatisen
och sist korven.
Häll på vattnet och buljong-
tärningarna och låt koka upp,
sjud i 10 min.

Häll i sockerärterna.
Låt dem sjuda med ca 2 min.
Skiva rädisorna och skär gurkan
i smala stavar och häll i detta
strax innan DU ska servera.
Strö till sist över finskuren
gräslök.
Servera ett gott bröd till.

LYCKA TILL!

BLOMMANDE FALUKORV . 4 PORT.

Hej,nu är jag här igen.
Vi har väl alla undrat hur den
blommiga falukorven ser ut.
Här är svaret:
Tag ut blommor med en pepparkaksform,
och vänta å se hur glada middags-
gästerna blir.

500 g falukorv
och till det har jag
SENAPSSÅS:
2 msk matfett
2 msk mjöl
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk vanlig svensk senap
1-2 tsk dijonsenap
salt å peppar
1 litet blomkålshuvud
1 litet paket broccoli-buketter
TILLBEHÖR:
Bandspagetti

Så här gör DU:
Skär upp falukorven i skivor.
Ta ut "blommor" med en pepparkaks-
form.
Spara spillet,det kan DU använda
i den goda grönsakssoppan.
(recept efter detta).

Smält matfett i en kastrull,
strö över mjöl och vispa i vattnet.
Låt koka upp under vispning,
smula i buljongtärningen,
häll i creme fraiche och senap.
Låt såsen koka upp igen under
vispning och smaka av med salt å peppar.

Skär blomkålen i buketter och koka
dem nästan mjuka,häll i broccoli-
buketterna, koka upp,ta kastrullen
från plattan och låt stå i 5 min.
Häll av vattnet och blanda ner
grönsakerna i senapssåsen.

Koka bandspagettin enl. anvisningarna
på paketet.
Stek falukorven och lägg upp portioner
på tallrikarna.
Pasta underst, sedan senapssås och så
de glada blommande korvskivorna överst.

Vackert ser det ut på tallrikarna!
Jättegott är det också.

Kanske barna, kan vara med och trycka ut
korv-blommorna,då blir det roligare
att äta kanske!

i allafall, LYCKA TILL!