torsdag 8 oktober 2009

FESTLIG VETEKRANS.

Denna har jag fått mycket
beröm för.
Gör den DU också.

500 g vetemjöl
150 g smör
1 dl socker
1/2 tsk salt
15 hackade sötmandlar
rivet skal av 1 citron
1 påse hackad suckat
ca 65 g
1 dl russin
2 ägg
40 g jäst
3 dl ljummen mjölk


Så här gör DU:
Finfördela smöret i mjölet.
Rör ned socker,salt,mandel,
citronskal,suckat och russin.
Tillsätt äggen och jästen
utrört i mjölken.
Arbeta samman degen och häll
den i en smord hålform, ca 2 liter.
Låt jäsa i 40-50 minuter med
bakduk över och grädda i
175-200 grader på nedersta falsen
i 40 minuter.
Stjälp upp kransen.
Kakan kan också gräddas
i en rund form, om DU vill.

LYCKA TILL!

HÖSTSOPPA 4 PORT.

Soppa hör hör ihop med hösten
tycker jag.
Här får DU recept på en.

5-6 potatisar
2 gula lökar
1 burk blandsvamp
1-2 msk smör
1 liter vatten
2 grönsaksbuljong-
tärningar
1/2 tsk salt
1 krm sv.peppar
1 tsk timjan

Så här gör DU:
Skala och skär potatisen i bitar.
Skala och grovhacka löken.
Fräs potatis,lök o´blandsvamp i
matfettet några minuter i en
gryta stor nog för soppkok.
Tillsätt vatten och grönsaks-
buljongtärningar.
Krydda med salt,sv.peppar
och timjan.
Koka 10 minuter under lock.
Servera med hårt bröd
smör och ost.

Servera gärna en DESSERT
efter soppan , tex pannkakor
med rivet äpple och ev mald
kanel i smeten.

SMAKLIG MÅLTID!

FISK I FORM MED ÄPPLE LÖK O´CURRY. 4PORT.

Den här fiskrätten var himla go´.

2 äpplen
3-4 schalottenlökar
ca 150 g
500 g torskfile
1 tsk salt
1 krm peppar
2 tomater
50 g bordsmargarin
2 tsk curry

Så här gör DU:
Skala äpplena och löken
skär i skivor.
Lägg dem i botten i en
lätt smord ugnsform.
Spara lite av löken
att strö över.
Lägg i de sköljda och
avtorkade fiskfileerna.
Krydda dem med salt o´peppar.
Skölj tomaterna och
skär i klyftor.
Lägg dem över fisken och
strö på resten av löken.
Rör samman bordsmargarin
och curry och klicka
överst i formen.
Tillaga mitt i ugnen i
200 GRADER 20 MIN.
Servera fiskrätten med
ett grönt potatismos,
dvs,med finhackad kokt
broccoli i moset.

Medan fisken är i ugnen
kan DU servera en liten
förrätt med råriven morot
och palsternacka.
En vanlig vinägrettdressing
med lite smulad ädelost.

SMAKLIG MÅLTID.
LYCKA TILL!