HEJSAN !
HIMLA gott vörtbröd och enkelt att göra !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
75 g smör / margarin
1 /2 liter porter och julmust blandat
1/2 dl ljus sirap
1 /2 msk svampsoja
1 msk malda pomeransskal
1/2 tsk nejlikor
1 dl russin- går lika bra utan
13 - 14 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen.
SMÄLT matfettet och häll i vätskan .
LÅT stå tills deg vätskan blir fingervarm 37 grader .
RÖR ut jästen i degvätskan och tillsätt soja ,
sirap , russin och kryddor . ARBETA in mjölet .
LÅT jäsa 20 - 30 minuter.
BAKA ut till två limpor . NAGGA med en gaffel
eller sticka och låt jäsa på bakpappersklädd plåt
ca 30 minuter .
GRÄDDA i 200 - 225 grader ca 30 minuter .
PENSLA med vatten och låt svalna under duk .
GOD JUL !