söndag 20 december 2020

VÖRTBRÖD , 2 BRÖD .




                                   HEJSAN  !

HIMLA  gott  vörtbröd  och  enkelt  att  göra !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst
75  g  smör / margarin
1 /2 liter porter och julmust  blandat 
1/2  dl  ljus  sirap
1 /2  msk  svampsoja
1  msk  malda  pomeransskal
1/2  tsk  nejlikor
1  dl  russin- går lika bra utan
13 - 14 dl rågsikt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen.
SMÄLT  matfettet  och  häll  i  vätskan .
LÅT  stå  tills  deg vätskan  blir  fingervarm 37 grader .
RÖR  ut  jästen  i  degvätskan  och  tillsätt  soja ,
sirap  ,  russin  och  kryddor .  ARBETA  in  mjölet .
LÅT  jäsa  20 - 30  minuter.
BAKA  ut  till  två  limpor .   NAGGA  med  en  gaffel 
eller  sticka  och  låt  jäsa  på  bakpappersklädd  plåt
ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  200 - 225  grader  ca  30  minuter .
PENSLA  med  vatten  och  låt  svalna  under  duk .

GOD  JUL !

LINSGRYTA MED KIKÄRTER, 4 - 6 PORT .


 


                                         HEJSAN  

En  mustig  gryta  som  får  hetta  från  tomater  med  chili .
Den  som  inte  vill  ha  det  tar  vanliga  krossade  tomater
eller  om  DU  vill  ha  det  extra  starkt  tillsätt  hackad  chili .

Å,,,  mmm, ,, , !   det  här  måste  ni  smaka på , det  blev  så  himla  gott !
                                     
HÄR ÄR RECEPTET :
1  gul lök
1  msk  olja 
1  msk  Garam  Masala
1  msk  finriven  ingefära
1  tetra  krossade  tomater,  med  chili 400  g
1  burk  kokosmjölk,  400  ml
1  tetra  gröna  linser,  ca  400  g
1  tetra  kikärter
1  tsk  salt
TILLBEHÖR ;
basmatiris

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
FINHACKA  löken  och  fräs  den  mjuk  i  oljan .
Tillsätt  Garam  Masala  och  ingefära  och  låt  det
fräsa  med  1  minut .
HÄLL  i  tomater  och  kokosmjölk .
Koka  kraftigt  utan  lock  5  minuter .
SKÖLJ  av  linser  och  kikärter  i  ett  durkslag  och
tillsätt  dem  och  koka  ytterligare  5  minuter .
SMAKA  av  med  salt  och  servera   med  ris .

GOD  JUL !