lördag 27 april 2019
SILLTÅRTA FÖR NATTVICKNINGEN, 6 PERS.
HEJSAN !
Den här längden är god kan Ni tro ?
Passar bra fram på nattkröken .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 skivor längdskuret grovt bröd, ca 30 cm
FYLLNING :
2 burkar ansjovis a' 100 g
1 stor gul lök
1 dl lättmajonnäs
1 1/2 dl CREME fraiche
eventuellt lite ansjovisspad
GARNERING:
1 dl lättmajonnäs
2 hårdkokta ägg
2 dl klippt gräslök
SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA ANSJOVISFILE'ERNA och finhacka löken.
Blanda detta med majonnäs och CREME fraiche.
Smaksätt eventuellt med lite ansjovisspad.
FÖRDELA hälften av fyllningen på en lång brödskiva.
Täck med en ny lång brödskiva och bred ut resterande
mängd fyllning . Lägg på sista brödskivan och bred ett
tunt lager majonnäs ovanpå och på kanterna .
SKILJ äggulorna från äggvitorna och hacka det var för sig.
GARNERA tårtan med ägghacket och gräslök och gärna
gräslök runt om tårtan .
SMAKLIG SPIS och LYCKA TILL !
KASSLERFAT MED POTATISSALLAD , 6 - 8 PERS.
HEJSAN !
mmm... gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
700 g kassler
1 burk små hela morötter
1 burk mandarinklyftor
1 paket djupfrysta små ärtor, 250 g
1 hg färska champinjoner
1 dm gurka
salladsblad
POTATISSALLAD :
800 g kall kokt potatis
1 stor gul lök
1 ättiksgurka
1 dl lättmajonnäs
1 dl gräddfil
salt, svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA kasslern tunt och garnera med grönsakerna runt om.
SKIVA den kalla kokta potatisen och lägg den på
ett fat eller i en skål. Finhacka löken och ättiksgurkan.
BLANDA majonnäs, gräddfil och grädde med lök
och gurka . Smaka av med salt och peppar och häll
såsen över potatisen .
GARNERA med hackad bladpersilja och hackade rädisor.
SMAKLIG MÅLTID och LTCKA TILL !
BÄRFYLLD PAJ ,...hallon,blåbär,vinbär....
HEJSAN !
...björnbär passar utmärkt att lägga i pajskalet.
Bären har jag glaserat med lite vinbärs- GELE'.
Det blir extra gott .
Pajdegen behöver inte vila utan plattas ut direkt i formen.
HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG:
3 dl vetemjöl
3 msk socker
1/2 tsk bakpulver
125 g smör/margarin
1 litet ägg
FYLLNING:
ca 3/4 liter färska bär t ex hallon, blåbär,
björnbär, vinbär (det är gott att blanda )
GELE' :
ca 1 1/2 dl GELE'
vinbär eller äpple + 1 msk vatten.
MÖRDEG :
BLANDA mjöl, socker och bakpulver.
Tillsätt smält smör och ägg och arbeta ihop
till en smidig deg.
PLATTA eller kavla ut degen direkt i en pajform,
diameter ca 25 cm .
Grädda strax under mitten av ugnen i 175 grader
tills pajen är färdiggräddad , ca 20 minuter.
FYLLNING :
LÄGG tätt med färska bär i den kalla pajen.
SMÄLT GELEET tillsammans med vattnet på svag
värme och pensla bären med GELE'ET.
SERVERA pajen med vaniljglass, vaniljsås eller
lättvispad grädde.
LYCKA TILL !
KRÄMIG RÄKPANNA, 4 PERS.
HEJSAN !
Återigen gammaldags mat !
Grönsaker i en krämig välkryddad sås
ger rätten både god smak och vacker färg.
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g färska champinjoner
1 purjolök
1 msk smör/margarin
1-2 röda paprikor
1/2 dl chilisås
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
eventuellt tabasco
ca 3/4 kg räkor med skal
(ca 300 g skalade)
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och skiva champinjonerna.
Skölj och finstrimla purjolöken.
FRÄS champinjoner och purjolök i
smöret i en låg vid gryta på svag värme.
Rör i blandningen under tiden.
SKÖLJ kärna ur och strimla paprikan .
Låt den fräsa med i grytan några minuter.
TILLSÄTT chilisås och grädde, salt och kryddor.
Låt alltsammans koka på svag värme utan lock
tills såsen kokat ihop och blivit lite simmig 8-10 min.
SKALA räkorna . Lägg dem i grytan och låt dem
bli genomvarma men inte koka.
Smaksätt mer om det behövs .
SERVERA med kokt ris eller pasta .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
FRIKADELLER I CITRONSÅS, 4 PERS.
HEJSAN !
Gammaldags-mat, men väldigt gott och lätt-ätit.
Min mamma sa att det var nyttigt, -så vi åt det allesammans.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 /2 dl ströbröd
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning
SÅS :
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2-1 citron
salt , peppar
1 äggula
GARNERING :
tunna citronskal
krasse
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman ströbröd och vatten.
Låt det stå och svälla ca 10 minuter.
TILLSÄTT färs, ägg, salt och kryddpeppar.
Arbeta färsen smidig. Forma den till runda bollar.
KOKA upp buljongen och lägg ner frikadellerna.
Låt dem koka i 20 minuter.
Ta upp dem och sila buljongen .
SMÄLT margarin i en kastrull utan att det tar färg.
Rör ner vetemjölet, späd med buljongen i om-
gångar och låt såsen koka upp .
Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter.
SMAKA av med salt, peppar och citronsaft.
Ta såsen från värmekällan och rör ned äggulan.
BLANDA ned frikadellerna och låt allt bli genomvarmt,
men inte kokande.
GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till ,
eller 1 stor riven morot med 1/2 rivet äpple.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)