måndag 11 april 2022

ÄNGAMAT , " ÄNGLAMAT " , 4 PERSONER .

 


                                            HEJSAN !


Förr om åren serverades denna soppa lite då och då .

Den perfekta restmaten , sa  alla mammor !

Hacka de grönsaker som finns i kylen koka dem och red av .  

Men vi barn kallade den för "änglamat"  jättegott tyckte vi alla !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 blomkålshuvud

5  morötter

1 purjolök      

 2  dl sockerärter

7 - 8 dl vatten 

1 tsk salt

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk

salt och peppar 

1/2 dl finhackad persilja 


SÅ HÄR GÖR DU :

ANSA  och  skölj  grönsakerna .

Dela  blomkålshuvudet i små buketter, skiva morötterna och purjolöken .

  KOKA  upp  vatten och salt .  

Lägg i blomkål och morötter  och koka i 10 minuter.

Tillsätt purjo och sockerärter och koka ytterligare 5 minuter .

RÖR ut mjölet med lite av mjölken till en slät redning .

Blanda i resten av mjölken .

Häll redningen i soppan ,  rör om och låt koka några minuter.

SMAKA av med salt och peppar .

Strö över persilja .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


FARMORS , GROVA BONDBRÖD , 1 ST .

 


                                              HEJSAN   !


DETTA  bröd  bakade   min  Farmor ,  gärna med smör och ost på 

det gick  hem hos alla .  Det var inte alltid Farmor hade  kaffebröd

att bjuda på , men då gick det lika bra med  Farmors  hembakta  bröd !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst 

5 dl vatten

25 g smör/ margarin

2 msk strösocker

1 1/2 msk salt

1/2 dl vetekli

1/2 dl vetegroddar 

1/2 - 1 dl solrosfrön 

8 dl grahamsmjöl

ca 7 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen i en bunke .

Smält fettet, häll i vattnet och värm till 37  grader .

Häll spadet över jästen ,  rör om så den löser sig .

Blanda ner alla torra ingredienser utom vetemjölet .

Detta blandas ner allteftersom degen  bearbetas .

LÅT DEGEN jäsa till dubbel storlek ca 50 minuter .

Arbeta den jästa degen på bakbord .

Forma till en enda stor limpa .

Rulla brödet i grahamsmjöl .

Lägg på smord eller bakpapper och låt jäsa i ca 30 min .

GRÄDDA  brödet i 200 grader i ca 50 minuter .

Om brödet blir för mörkt kan man lägga över en bit folie

den sista tiden i ugnen .

Låt brödet svalna på galler under bakduk .


HOPPAS ATT DET SMAKAR ,  LYCKA TILL !