lördag 30 november 2019

JULTRÄD - GRAN ,+ TIPS !




                             HEJSAN !

Detta är en Bulle- JULGRAN  som jag gör varje år .
Har gjort den sen barnen var små.
Lite  JUL-PYSSEL för stora och små !
Det är obetalbart att se ljuset i barnens ögon och vuxnas också .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1 påse saffran 0,5 g + 1 tsk kardemummakärnor
+ 1 sockerbit eller 1tsk strösocker = stöt tillsammans.
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
12 - 15 dl vetemjöl
DEKOR :
pärlsocker eller flagad mandel
UGN : JULGRAN i 200 grader,  20 - 25 minuter
i mitten av ugnen.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli
fingervarm ca 37 - 40 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills allt är löst .
Stöt saffran,  hel kardemumma, socker , salt.  Och ägg.
Tillsätt  detta i degspadet och rör tills allt har löst sig.
Blanda i nästan allt mjöl och arbeta degen smidig .
JÄS 30 minuter.
Ta upp degen  på  mjölat  bakbord  och dela den i
22 bitar .
FORMA till bullar och lägg en bulle på toppen, -på
bakpappersklädd plåt,
två därunder , tre därunder, osv tills en bulle återstår
som får bli fot - stam, -  lite oval .
LÅT  jäsa ytterligare , 30 minuter.
PENSLA  med  ägg  och  strö på pärlsocker eller flagad mandel.
GRÄDDA i 200 graders ugn , 20 - 25 minuter
i mitten  av  ugnen .
Låt  JULGRANEN svalna under duk .
LÄGG JULGRANEN  på en stor bricka med tårtpapper på.
När  julgranen svalnat , sätter DU i små födelsedagsljus
i varje bulle,  precis innan DU ska servera den  tänder DU
LJUSEN i granen  och ställer den på bordet .
ALLA får begrunda och titta !

OBS !
INGEN FÅR TA EN BULLE NÄR LJUSEN ÄR TÄNDA !
NÅGON VUXEN PERSON FÅR BLÅSA UT LJUSEN
UNDER STOR FÖRSIKTIGHET.

TREVLIG ADVENT och JULAFTON !


TIPS !
Lussekatter gör DU också av denna deg, men tillsätter bara russin!
Om DU vill ha det . UGN, 250 grader för lussekatter, 6- 8 min, i mitten av ugnen.
225 grader för större bröd , 12-15 min, nedre delen av ugnen.
GOD - JUL !