måndag 30 mars 2009

VANILJBULLAR 40 ST.

I flera veckor har jag TÄNKT att
jag ska göra VANILJBULLAR ,
men inte kommit igång.
Nu ska det ske !
E´DU mä !

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
VANILJFYLLNING :
125 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
PENSLING O´GARNERING:
1 uppvispat ägg
1/2 dl pärlsocker
GLASYR :
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten .
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret och häll i mjölken,
värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke
och häll över vätskan .
Tillsätt socker ,salt o´kardemumma.
Arbeta in lite vetemjöl i taget , spar
ca 1/2 dl till utbakning .
Arbeta degen smidig i 5-10 min.
Låt degen jäsa i 30 min , under bakduk .
Dela degen i två bitar och kavla ut till plattor.
Bred på smör och strö över socker och vaniljsocker.
Rulla ihop och skär i skivor eller vik ihop degen
på längden och skär snibbar och gör knutar.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar
och låt jäsa 30 min. under bakduk .
Pensla bullarna med uppvispat ägg
och strö över pärlsocker.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min.
Låt dem svalna något på galler under
en bakduk .
Rör ihop vatten o´florsocker till
en glasyr o´ringla över bullarna
när de fortfarande är ljumma.
Låt bullarna svalna under bakduk .

SERVERA med kaffe och saft till bar´na.
TREVLIG EFTERMIDDAG.