tisdag 1 september 2009

POTATISGRYTA FRÅN UNGERN 4 PORT.

Denna gryta glömmer jag aldrig
det är många många år sen
jag åt den .
Men smaken sitter kvar än...

8 Potatisar
2 gula lökar
4 chorizo
2 strimlade röda paprikor
2 msk matolja
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
2 dl vatten
1 buljongtärning-kött
1/2 dl ajvar relish
1 1/2 dl gräddfil
salt o´peppar .
SERVERING.
gräddfil
vitt gott bröd.

Så här gör DU :
Skala och skär potatisen i klyftor .
Skala och hacka löken .
Skär korven i skivor .
Hetta upp oljan i en gryta
och fräs potatis,lök,korv
och paprika.
Ta grytan från värmen
och vänd ner paprikapulver
och spiskummin.
Tillsätt vatten buljongtärning,
ajvar relish och gräddfil.
Låt grytan försiktigt småputtra
ca 15 min.tills potatisen känns mjuk.
Smaka av med salt o´peppar.
Om så önskas servera gärna med
kall gräddfil och gott vitt bröd.
(för att få upp den goá "såsen")

Ett gott rödvin sitter fint till .

SMAKLIG SPIS !

KORVSOPPA MED GRÖNSAKER 4 PORT .

Här kommer receptet på KORVSOPPA
som jag talade om i förra receptet.

100-150 g falukorv
1morot
2 medelstora potatisar
2 msk fett
1,2 liter vatten
2 buljongtärningar
kött -el. grönsaks
1 pkt sockerärter
djupfrysta
10-15 rädisor
1/2 slanggurka
1 knippe gräslök.

Så här gör DU :
Skär korven och moroten i
mycket små tärningar.
Skala och skiva potatisen tunt ,
dela skivorna 4 gånger.
Smält smör el. margarin
i botten på en rymlig kastrull.
Fräs först morotstärningarna
och därefter potatisen och
sist korven .
Häll på vattnet och buljongtärningarna
och låt koka upp sjud 10 min.
Häll i sockerärterna .
Låt dem sjuda med i 2 min.
Skiva rädisorna och skär
gurkan i smala stavar och häll
i detta strax innan DU ska servera .
Strö till sist över finklippt gräslök.

Soppa -ja då måste det bli
PANNKAKOR
med sylt o grädde till efterrätt !

SMAKLIG MÅLTID !
OCH LYCKA TILL!

BLOMMANDE FALUKORV 4 PORT.

Roligare att äta ,ja kanske.
Ví har väl alla undrat hur
den blommiga FALUKORVEN
ser ut .
Här är svaret -ta ut blommor
med en pepparkaksform.
vänta bara hur glada middagsgästerna blir.

500 g falukorv
SENAPSSÅS :
2 msk matfett
2 msk mjöl
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk vanlig svensk senap
2 tsk dijonsenap
salt o peppar
TILLBEHÖR :
1 litet blomkålshuvud
1 litet pkt broccoli -buketter.
bandspagetti

Så här gör DU :
Skär upp falukorven i skivor.
Ta ut "blommor "med pepparkaksformen.
(Spara spillet det kan DU använda i
min goda korvsoppa .)
Smält matfett i en kastrull ,
strö över mjöl och vispa i vattnet.
Låt koka upp under vispning,
smula i buljongtärningen,
häll i creme fraiche och senap.
Låt såsen koka upp igen
under vispning o´smaka av
med salt och peppar .
Skär blomkålen i buketter och
koka dem nästan mjuka, häll
i broccolibuketterna, koka upp ,
ta kastrullen från plattan
och låt stå 5 minuter.
Häll av vattnet och blanda ner
grönsakerna i senapssåsen .
Koka bandspagettin enl. anv. på paketet.
Stek falukorven och lägg upp portioner
på tallrikar.
Pasta underst , sedan senapssås
och så de glada blommande
korvskivorna överst .

SMAKLIG MÅLTID ! LYCKA TILL!

BACONBIFF I I SMÖRDEGSGÖMMA 4 PORT .

ÄNTLIGEN FREDAG !

Lite extra ,när helgen börjar ta vid .

Vi provar .
Jag vet att detta duger .

1/2 stor rödlök
1 ägg
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen sv . peppar
1 msk senap
600 g NÖTFÄRS
2 msk margarin
1 pkt bacon 140 g
1 pkt smördeg 275 g
PENSLING:
1 ägg
TILLBEHÖR :
200 g champinjoner
2 msk margarin
salt
peppar
1/2 stor rödlök
ev. senap
UGN: 250 GRADER .

Så här gör DU :
Skala rödlöken och hacka
halva löken fint .
Knäck ägget i en bunke och
tillsätt salt, sv,peppar och senap.
Tillsätt färsen och arbeta samman väl.
Forma till 4 jämnstora biffar på ett
vattensköljt skärbräde .
Linda baconskivorna runt om
biffarnas kanter .
Stek biffarna i margarin i
stekpanna ca 4 min på varje sida .
Placera dem sedan på ett ugnsäkert fat.
Ta ut rundlar av smördegen,
ett par centimeter större än biffarna
och klä dessa med degen.
Pensla med ägg , grädda mitt i ugnen 10-15 min.
Stek svampen i fett salta o´peppra.
Skiva halva rödlöken fint .
SERVERA , biffarna med svamp,rödlök
och gärna en osötad senap.

Lite pillipill , men det är det värt.
LYCKA TILL !

KÖTTBULLAR PÅ SPETT 4 PORT.

Hej igen.. Nu är det BARNAS tur .
Det här kan jag lova DIG
att barna ÄLSKAR
ingen matstrejk här inte .
Prova får DU se .

400 g köttfärs
4 msk ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 liten gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1/2 tsk sv. peppar
1 msk sötsur thaisås
1 msk tomatpure
1 knippa persilja (bladpersilja, går lika bra som kruspersilja)
2 vitlöksklyftor
2 msk margarin
SÅS:
3 dl gräddfil
3 msk mango chutney
salt o´peppar
1 msk finhackat kryddgrönt
SERVERING:
Nykokt ris
små grillspett av trä.

Så här gör DU :
Blanda ströbröd och mjölk
i en stor skål .
Låt svälla i 10 min.
Skala och finhacka löken.
Blanda ner lök ,ägg,salt,peppar,
thaisås och tomtpure i skålen
med ströbrödssmeten .
Finhacka persiljan .
Tillsätt denna och pressa i vitlöken .
Arbeta till sist in färsen .
Forma färsen till 4 långa rullar
eller så många det går.
Det går enklast om DU först
sköljer händerna med kall-vatten.
Stick träspetten genom färsrullarna.
Hetta upp margarin och stek rullarna
runtom tills de fått en fin brynt yta.
SÅS :
Blanda alla ingredienserna.
Låt stå kallt till servering.

LYCKA TILL !