HEJSAN !
PÅ SÖNDAG ÄR DET KALAS HÄR ! - Makens ) .
DÅ KOKAS ÄPPLENA I EN SIRAPSLAG INNAN
DE BAKAS IN I DEN VANILJDOFTANDE KAKAN .
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g varmt smör/margarin
2 dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING :
4 äpplen
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vatten
TILLBEHÖR :
florsocker
vaniljsås eller grädde
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 175 grader .
2) FYLLNING : SKALA , dela, kärna ur och klyfta äpplena .
Koka dem med sirap och vatten i 5 minuter .
3) RÖR smör och socker smidigt med el-visp .
Tillsätt äggen . BLANDA vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker ,
blanda ner i smeten och arbeta ihop till en deg .
*Den blir ganska kladdig .*
4) TRYCK ut 3/4 av degen i en form med löstagbar kant , 24 cm i diam.
Mjöla händerna lätt så går det fint att jobba med degen .
Lägg i äpplena .
5) RULLA ut resten av degen till längder och lägg som ett rutmönster
över äpplena .
Det behöver inte vara perfekt , för det flyter ihop under gräddningen .
6) GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter .
Sikta florsocker över och servera med vaniljsås .
VANILJSÅS :
DELA en VANILJSTÅNG på längden och skrapa ur fröna .
Koka upp 2 3/4 dl STANDARDMJÖLK, VANILJSTÅNG och FRÖN.
Ställ sedan kastrullen åt sidan att svalna .
VISPA 3 ÄGG och 3/4 dl STRÖSOCKER poröst .
Tillsätt detta i mjölkblandningen och rör om .
KLART !
ALL LYCKA TILL !