måndag 13 juli 2020
SKÅLLAT - RÅGBRÖD, 3 ST .
HEJSAN !
Gott bakat med... .
HÄR ÄR RECEPTET :
DAG 1:
2 dl hela rågkorn
4 dl grovt rågmjöl
13 dl vatten
DAG 2:
100 g jäst
1/2 dl vatten
1/2 dl sirap
2 tsk salt
1 msk ättikssprit 12%
5 dl grahamsmjöl
15 dl vetemjöl - BERTE QVARN.
SÅ HÄR GÖR DU ;
BLANDA rågkorn och rågmjöl .
Häll över det kokheta vattnet .
Låt stå i rumstemperatur 12 timmar.
LÖS jästen i det ljumma vattnet 37 grader.
Rör ner i det skållade mjölet .
Tillsätt sirap, grahamsmjöl och det mesta
av vetemjölet .
ARBETA egen väl, jäs övertäckt
1 timma.
Ta upp på mjölat bakbord och arbeta
degen.
Dela och forma 3 limpor.
LÄGG på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta 40 minuter.
GRÄDDA i 200 grader i ca 1 timma.
LYCKA TILL !
DINKELFRALLOR, 20 ST .
HEJSAN !
GOTT BAKAT MED TUGGMOTSTÅND !
RUNDA GÖRGOA FRALLOR !
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl solroskärnor
1 tsk salt
1 msk ljus sirap
1 msk olivolja
13 dl DINKEL -fullkornsmjöl
PENSLING
Vatten + solroskärnor
SÅ HÄR GÖR DU:
SMULA jästen i en skål .
Lös den i vatten 37 grader .
Tillsätt solroskärnor, salt, sirap,
olja och det mesta av mjölet .
ARBETA degen väl och låt jäsa
övertäckt i 45 minuter .
Ta upp degen och rulla en längd.
Skär i 20 bitar och rulla till bullar.
LÄGG på plåt med bakplåtspapper
och låt jäsa i 30 minuter .
Pensla med vatten och tryck fast
några solroskärnor på varje .
GRÄDDA i 225 grader .
LYCKA TILL !
HAVRE- TEKAKOR, 30 ST.
HEJSAN !
GOTT BAKAT MED TUGGMOTSTÅND
Sätt händerna i degen och baka härligt matiga bröd
med mycket KÄRN- mjöl, frukt och nötter .
Ett sätt att ge arbetshjärnan en paus och få utlopp för
lite skapande i stället .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter mjölk / LAKTOSFRI
8 dl havregryn
175 g matfett
75 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl honung
18 dl KÄRN VETEMJÖL - BERTE QVARN
PENSLING
vatten + havregryn
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM mjölken tills den nästan kokar, ca 75 grader
och häll den över havregrynen .
Skär matfettet i bitar och lägg i .
Låt svälla 1 timme .
SMULA i jästen och tillsätt salt honung och det mesta av vetemjölet .
Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter .
TA UPP degen och dela den i 30 bitar .
Rulla bullar och kavla ut till tekakor .
Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs i 30 minuter.
PENSLA med vatten och strö på havregryn .
GRÄDDA i 225 grader , 15 minuter.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)