måndag 18 november 2013

BRYTBRÖD MED LINFRÖ I LÅNGPANNA .

Det här brödet gjordes till jul när barnen var små.


50 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
3 msk olja
2 msk sirap
1 dl hela linfrö
2 dl vetekli
6-7 dl Rågsikt
4-5 dl Vetemjöl

Så här gör DU:
KOKA upp 4 dl vatten , häll över
linfrö och vetekli låt det stå och svalna.
Värm resten av vattnet till 37 grader
smula jästen i vattnet.
Tillsätt olja, sirap, salt och vattnet
med linfrö/ vetekli, rör om
tillsätt det mesta av mjölet (spara lite mjöl till utbaket)
arbeta degen ,
jäs övertäckt 60 minuter.
KAVLA ut till långpanna ,
Skär i rutor med en mjölad kniv
använd sedan ett pepparkaksmått, lätt doppat i mjöl
och tryck en stjärna , måne eller hjärta på degrutorna.
LÅT  30 minuter.

GRÄDDA i 225 grader ca 20 minuter .
Låt svalna under bakdukar .

JÄTTEROLIGT att göra  tillsammans med barnen
LYCKA TILL!

KALKONGRYTA MED FIKON 4 PORT.

Hej igen !
Nu tänkte jag bjuda denna supergoda gryta till Er alla .
Mustig och god med exotiska smaker.
Hoppas att Ni tycker detsamma !

700 g KALKONFILE'
Smör
salt och nymalen peppar
4 torkade Fikon
2 gula lökar
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk gurkmeja
6 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
500 g SÖTPOTATIS eller vanlig potatis

Så här gör DU:
SKÄR Kalkonköttet i mindre bitar .
Bryn det i smör i omgångar i en stekpanna .
Salta och peppra köttet och ställ det åt sidan .
LÄGG de torkade fikonen i blöt i hett vatten
10 minuter.
Låt dem rinna av .
Klipp bort skaftet och dela dem mitt itu.
SKÄR löken i tunna klyftor och fräs den i smör
i en gryta utan att den tar färg .
Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med mot slutet .
LÄGG i Kalkonköttet och de torkade fikonen i grytan .
Häll på vatten och buljong och koka på svag värme
under lock cirka 15 minuter.
SKALA under tiden potatisen och skär den i knubbiga bitar.
Blanda ner potatisen i grytan och fortsätt koka tills den
är mjuk , 10-15 minuter .
Blanda i persilja och smaka av med salt och peppar .
Rosta under tiden den skållade mandeln i en torr
och het stekpanna .
SKÄR de färska fikonen i bitar och lägg dem på
toppen av grytan och peta försiktigt ner dem i grytan.
SÄTT på locket och låt vila cirka 2 minuter
tills de färska fikonen är varma .
STRÖ  över mandeln .

LYCKA TILL!