onsdag 16 april 2014

GRILLAT LANTBRÖD MED SMÖRSTEKTA PÄRON OCH ÄDELOST.

Bjud på en sån här smörgås med ett glas rödvin till
och Du har en perfekt lättare kvällsrätt .

1 smörgås
1 stor skiva Lantbröd
1/2 moget päron i tunna klyftor
3 - 4 grovhackade valnötter
1/2 msk smör
salt och nymalen svartpeppar
25 g ädelost

Så här gör DU:
Grilla eller rosta brödet gyllene.

Stek päronklyftorna  och valnötterna lätt
i smöret och salta och peppra .
Lägg över dem på det varma brödet och
smula ädelosten över .

Njut direkt !

Hos en arbetskamrat blev jag bjuden på
denna supergoda smörgås .

LYCKA TILL !

HAVREKAKA MED RABARBERKOMPOTT 8 BITAR

Den här är himla smarrig !
Prova att smaka den .

75 g smör /margarin
3 dl havregryn  (jag har fiberhavregryn)
1 1/2 dl mjölk
2 ägg
1 3/4 dl rörsocker strö
2 droppar bittermandelolja
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rabarberkompott
1 1/2 dl syltsocker
1 msk vatten
2 - 3 stjälkar rabarber
Dekoration
florsocker
Ugn 200 grader.

Så här gör DU:
Smält  matfettet , låt det svalna .
Mät upp havregrynen i en skål , häll över mjölken
och matfettet , låt stå och svälla i 5 minuter .
Vispa ägg och socker , tillsätt bittermandeloljan
i äggvispet .
Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål .
Tillsätt mjölblandning och havregryn i äggvispet
och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform
som rymmer 2 liter .
Grädda kakan  i  mitten av ugnen ca 40 min , känn
efter med sticka att kakan känns torr .
Stjälp upp kakan och låt den svalna under formen .
Rabarberkompott
Mät upp socker och vatten i en kastrull .
Tärna rabarbern fint med vass kniv .
Låt rabarbern sjuda i sockerlagen  5 min på svag värme .
Klyv kakan på mitten och bred ut rabarberkompotten
på underdelen .
Lägg på överdelen .
Pudra över florsocker.
Servera gärna lite vaniljkräm till .

LYCKA TILL !