fredag 4 oktober 2019
SKINK - OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA, 10 - 12 PORT.
HEJSAN !
Den här pajen gör jag i stora långpannan ,
-som tillhör spisen .
På något sätt förväntar sig gästerna att det ska
vara den här pajen, varje gång det är en bjudning !
Så varsågoda .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör/margarin
1 dl kallt vatten.
FYLLNING :
3 gula lökar
2 msk smör / margarin
200 g champinjoner/ kantareller
300 g kassler / skinka
2 tsk timjan
6 dl smakrik riven ost t ex Västerbottenost,
Herrgård eller Greve'
1 dl hackad persilja
ÄGGSTANNING :
6 ägg
6 dl mjölk 3%
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
FINFÖRDELA smöret i mjölet . Tillsätt kallt vatten .
Arbeta samman till en deg . Snabbast går det i matberedaren.
Låt degen vila kallt i en halv-timme.
SKALA och hacka lökarna . Stek löken mjuk på svag värme i
smör . Tillsätt svampen . Blanda ner tärningar av kassler eller
skinka. Låt allt fräsa några minuter .
TAG fram en långpanna . Kavla och tryck ut degen så att lång -
pannan blir täckt av deg . Nagga botten med en gaffel och
förgrädda skalet i 10 minuter .
BRED ut fyllningen på pajskalet .
Strö över timjan, riven ost och persilja.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll i pajskalet.
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills äggstanningen
stelnat . SKÄR pajen i bitar och servera direkt ur långpannan .
En råkostsallad är gott till .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)