fredag 4 oktober 2019

SKINK - OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA, 10 - 12 PORT.




                   HEJSAN !

Den  här  pajen  gör  jag  i  stora  långpannan ,
-som  tillhör  spisen .
På  något sätt förväntar sig gästerna att det ska
vara den här pajen, varje gång det är en  bjudning !
Så  varsågoda .

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör/margarin
1 dl kallt vatten.

FYLLNING :
3 gula lökar
2 msk smör / margarin
200 g champinjoner/ kantareller
300 g kassler / skinka
2 tsk timjan
6 dl smakrik riven ost  t ex  Västerbottenost,
Herrgård eller Greve'
1 dl hackad persilja

ÄGGSTANNING :
6 ägg
6 dl  mjölk 3%
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 225  grader.

FINFÖRDELA  smöret i  mjölet .  Tillsätt  kallt  vatten .
Arbeta  samman  till  en  deg . Snabbast går det i matberedaren.
Låt degen vila kallt i en halv-timme.
SKALA  och hacka lökarna .  Stek löken mjuk på svag värme i
smör .  Tillsätt svampen .  Blanda ner tärningar av kassler eller
skinka.  Låt allt fräsa några minuter .
TAG fram en långpanna . Kavla och tryck ut degen så att  lång -
pannan  blir täckt av deg .  Nagga botten  med en gaffel  och
förgrädda skalet  i 10 minuter .
BRED  ut fyllningen  på  pajskalet .
Strö över timjan, riven ost och persilja.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.  Häll i pajskalet.
GRÄDDA  mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills äggstanningen
stelnat . SKÄR  pajen i bitar och servera direkt ur långpannan .
En råkostsallad är gott till .

LYCKA TILL !